Bild på matkasse och sopkasse samt en person somkastar sallad i soporna. Foto: Lars Pehrson och Heiko Junge/TT
Foto: Lars Pehrson och Heiko Junge/TT

Hur ska vi kasta mindre mat?

Lyssnare: Gör skinklåda och pyttipanna av julresterna
6:20 min

Nu är julen över och det välfyllda kylskåpet tomt eller? Är du en av dem som står med en massa rester och inte riktigt vet vad du ska göra med den överblivna maten?

Uppsalabon Åsa Domeij är miljöchef på Axfood och hon tipsar om vad du som privatperson kan göra.

– Jag tror att det viktigaste är att man inte handlar mer mat än man kommer att hinna  äta upp. Då är det nog bättre att handla flera gånger i veckan, än att storhandla en gång i veckan eller varannan vecka. För då ökar nog risken att man köper för mycket. Sen är det viktigt att inte stirra sig blind på datum, och komma ihåg att bäst före-datum och sista förbrukningsdatum är två helt olika saker.

"Vi behöver inte hamstra, butikerna har ju öppet 24/7"

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".