Skridskopremiär på Trehörningen

Solig skridskopremiär i länet

"Känslan att det bara susar på"
1:36 min

På många håll i länet har isen börjat lägga sig och många snörar på sig skridskor och ger sig ut. Men friluftsfrämjandet varnar för att färden kan sluta i en vak.

--Frihetskänslan. Känslan av sol i ansiktet och helst lite medvind och att det bara susar på, förklarar Eva Blomqvist tjusningen med att åka långfärdsskridskor.  

På sjön Trehörningen, där Eva åker, är det plogat och de som åker känna sig trygga med att isen i alla fall håller för en tung plogmaskin. Men också på andra håll bär isarna, berättar Lasse Hjertson på Friluftsfrämjandet.

-På de stora sjöarna ligger det stabil is. Problemet är snön som har kommit och som frusit fast på de flesta småsjöarna. Och det gör att det inte är så roligt att åka.

Är det säkert att åka i hela länet?

--Nej, det är inte säkert på alla sjöar, säger han. Mälaren har ju börjat frysa. Ekoln ligger fortfarande öppen men i Lårstaviken ligger fyra till fem centimeter is. Det är ju i minsta laget om man inte är väldigt iskunnig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".