Ingrid Anderbjörk är fastighet- och exploateringschef i Uppsala kommun.
Ingrid Anderbjörk är fastighet- och exploateringschef i Uppsala kommun. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

Målet om bostadsbyggandet i Uppsala nås inte år 2015

1:42 min

Målet att det ska byggas 3000 bostäder per år i Uppsala kommer inte att nås år 2015. Prognosen pekar på att 1660 bostäder blir färdigbyggda.

Ingrid Anderbjörk är fastighet- och exploateringschef i Uppsala kommun och därmed en av de ansvariga för att byggtakten ska öka. Hon ser ändå positivt på att antalet byggbolag som bygger bostäder i Uppsala har ökat från 7 för fem år sen - till 42 i dag:

– Fler aktörer på marknaden tror vi kan göra mer. Om var och en av de sju vi hade tidigare kunde bygga 150-200 per bolag och år, och vi nu har skalat upp till 42 aktörer, så är det ganska många fler som kan bygga 100-150 lägenheter per år, säger Ingrid Anderbjörk.

Märks det också att fler bygger?

– Ja, jag kan peka på södra Rosendal som ett exempel där kommunen har anvisat mark till fem aktörer som är på gång samtidigt. Och i norra Rosendal är det åtta aktörer.

Men går det också fortare då?

– De effekterna ser vi inte än. De ser vi om ett par år, säger Ingrid Anderbjörk.

2015 ser inte ut att bli det år då målet om 3000 nybyggda bostäder per år i Uppsala uppnås. Målet sattes när alliansen styrde i Uppsala kommun och är något som de rödgröna håller fast vid.

Prognosen är att det står 1660 bostäder klara för inflytt under år 2015. Kommunens strategi för att öka byggtakten är att få in fler byggbolag. Mindre byggbolag lockas med att också mindre markbitar erbjuds och att det finns färdiga detaljplaner innan det byggs, så att det går snabbare att sätta igång.

Ett positivt tecken är att antalet detaljplaner som görs har ökat kraftigt. Det har gjorts detaljplan för 5000 bostäder under år 2014.

– Jag tror att vi får se lite av proppen ur de kommande åren när alla planerna ska omsättas i praktiken, säger Ingrid Anderbjörk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista