Försök till mordbrand vid moskén i Uppsala 1/1 2015. Foto: Pontus Lundahl/TT
Foto: Pontus Lundahl/TT

Attentat mot moskén i Uppsala

Polisen: Vi utreder också hets mot folkgrupp
1:43 min

Ett brinnande föremål, en så kallad molotovcocktail, kastades mot moskén i Svartbäcken i Uppsala tidigt på morgonen. 

Vet du något om vad som hänt? Mejla eller ring vår tipstelefon!

Enligt räddningstjänsten så självslocknade branden innan de kom till platsen. Polisen är färdig på platsen och ska nu gå igenom den tekniska undersökning som har gjorts. Ingen person har gripits, men däremot såg ett vittne en person på platsen. 

– Det var vid 5.30-tiden som polisen fick larm, man hade sett en person som kastade ett föremål mot fasaden och att det sedan brann utmed fasaden. När vi kom dit kunde vi konstatera att det hade brunnit men det fanns ingen kvar då, berättar Lisa Sannervik, polisens presstalesperson. 

Det var ingen person i moskén på morgonen.

– Nu ska vi analysera de spår vi kunnat säkra på platsen. Vi har ett antal vittnen till händelsen också, men det är de spår vi har att bearbeta just nu.

Med tanke på det som hänt mot andra moskéer i landet senaste tiden, har det förekommit någon hotbild mot moskén?

– Så här långt har vi inget känt motiv, men det är säkert inte någon tillfällighet med tanke på vad som hänt runtom i landet.

Klottret på moskén, vad kan du säga om det?

– Vi har inlett förundersökning när det gäller försök till mordbrand, men också skadegörelse och hets mot folkgrupp med tanke på det klotter som fanns på entrédörrarna till moskén, säger Lisa Sannervik, polisens presstalesperson.

Enligt en sammanställning som TT gjort så är det här åttonde attacken på tre månader mot moskéer i Sverige. Den mest uppmärksammade var den misstänkt anlagda branden i Eskilstuna på juldagen, då fem personer fick föras till sjukhus.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".