Buss vid farligt farthinder i Uppsala. Foto: Tomas Magnusson/Sveriges Radio
1 av 2
Foto: Tomas Magnusson/Sveriges Radio
Stefan Adolfsson, avdelningschef på Upplands lokaltrafik. Foto: Tomas Magnusson/Sveriges Radio
2 av 2
Stefan Adolfsson, avdelningschef på Upplands lokaltrafik. Foto: Tomas Magnusson/Sveriges Radio

Felbyggt farthinder ger indragna busshållplatser i Uppsala

UL: Från 1 januari kan vi inte trafikera hindret
1:26 min

Ett farthinder ställer till det för flera stadsbussar i Uppsala. Hindret är felbyggt och kan bland annat skada chaufförerna, enligt UL. Nu väljer man att sluta trafikera vissa hållplatser tillfälligt.

– Ramperna upp på hindret är för branta, som gör att det blir en för stor kraft i bussen när den slår i rampen. När man kör här ett helt pass åtta timmar, och åker över det här hindret ett antal gånger så får man risk för belastningsskador, säger Stefan Adolfsson, avdelningschef vid Upplands Lokaltrafik.

Det är vid korsningen Regementsvägen/Dag Hammarskjölds väg som en cykelbana har byggts, och i anslutning till det har det byggts ett farthinder strax efter rondellen på bilvägen. Och det är det hindret som UL menar är för brant och påverkar både chaufförer och bussar.

– Från första januari har vi sagt att vi tyvärr inte kan trafikera det här hindret som det ser ut idag, utan vi kommer göra en omläggning av trafiken tillfälligt tills hindret är åtgärdat.

De som brukar åka buss här nu då, vad får de göra?

– De får gå lite längre, tyvärr.

Det är de som ska på eller av vid Polacksbacken, Ångströms lab och Lundellska som kommer att få traska tills det här är fixat.

På kommunen håller man med om att delar av farthindret är felbyggt, och man kommer fixa den delen så snart det är möjligt säger man, tidigast under vecka tre om vädret tillåter. Och framåt våren finns planer på att se över om man ska bygga om hela farthindret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".