Den gamla delen av vård och omsorgsboendet är rejält sliten.
1 av 2
Tapeten har släppt och genom ett rör i sköljrummet snöar det in. Foto: Joanna Korbutiak/Sveriges Radio
Verksamhetschefen berättar att den äldre delen av Tallmon är i stort behov av upprustning.
2 av 2
Elisabeth Holmqvist är verksamhetschef på Tallmon och hon säger att de är trötta på att behöva lappa och laga på kortidsavdelningen. Foto: Joanna Korbutiak/Sveriges Radio

Renovering av Tallmon i Skutskär kan dröja flera år

"Det är inte byggt efter den standard som vi har idag"
1:55 min

Tapeter som släpper och läckande fönster och dålig värme. Ja, det är verkligheten på kortidsenheten på äldreboendet Tallmon i Skutskär. 

Efter flera år av lappande och lagande av fastigheten så verkar ordentliga renoveringsplaner vara satta i rörelse, men det kommer ändå att dröja flera år innan problemen är över.

– Det är slitet och gammalt, det är inte byggt efter den standard som vi har idag.

Elisabeth Holmqvist är omsorgschef på Tallmons vård och omsorgs boende, och hon visar mig runt på det julpyntade äldreboendet.

– Här är korttidsavdelningen. Det snöar in, fönstrena läcker och det drar. Vi har problem med värmen, det är väldigt kallt ibland och väldigt varmt andra gånger, för vi har problem med gamla ledningar och system.
– Det är en diskussion som pågått länge, att nått måste göras. Man har gjort lite små saker här och där, men nu börjar det falla sönder.

Och nu verkar det äntligen som att något är på gång att hända.

– Vi är överens både politiker och tjänstemän om att vi behöver göra någonting. Vårt mål är att skapa fräscha lokaler och fler platser, eftersom vi vet att vi har en åldrande befolkning.

Bert-Ola Dahlgren, som är samhällsbyggnadschef i Älvkarleby kommun, förklarar att förvaltningen under våren kommer att lägga fram ett förslag som politikerna kommer att få ta ställning till. Processen, som är långt ifrån över, har alltså tagit tid. Samtidigt som problemen med de slitna lokalerna funnits i flera år.

Hur kommer det sig att det händer först nu?

– Det här är konskevensen av ett långtida eftersatt underhåll, som vi nu har tagit tag i ordentligt. Samtidigt är det en ekonomisk fråga. Men nu har vi kommit till ett läge där vi måste ta tag i det, för det håller inte att låta det stå och förfalla.

När kommer personalen och boende att få flytta ur den här korttidsavdelningen?

– Det är svårt att säga något om tidsplan, för det här är ju en process som tar tid. Det ska projekteras, det ska upphandlas och byggas, så det kommer att ta ett par år åtminstone.

Handlar det om två år eller fem?

– Det är svårt att säga, men jag hoppas att det är närmare två än fem, säger Bert-Ola Dahlgren på Älvkarleby kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".