Militärflygplatsen Ärna strax norr om Uppsala.
Militärflygplatsen Ärna strax norr om Uppsala. Foto Martin Hult / Sveriges Radio

Ärnabeslut överklagat till länsstyrelsen

"Det är på något sätt ett galet projekt"
1:25 min

Nu har plan- och byggnadsnämndens beslut om att ge bygglov för en terminal för civilt flyg på Ärna utanför Uppsala överklagats till länsstyrelsen.

– Dels är jag väldigt störd av det sätt som bygglovet klubbades igenom, dels tycker jag det är alldeles fel. Det finns alla möjliga aspekter, både markmiljö och buller. Det är på något sätt ett galet projekt, säger Lars Rudebeck, en av de som vill att bygglovet ska rivas upp.

Plan- och byggnadsnämndens beslut om att ge bygglov för en terminal för civilt flyg på Ärna togs i december 2014 och har mött stark kritik. Bland annat för att det klubbades innan svarstiden hade gått ut för grannar och andra som kan ha synpunkter de vill framföra.

Beslutet har kallats kuppartat och respektlöst och har också tidigare anmälts till både Förvaltningsrätten i Uppsala och justitieombudsmannen.

Nu har det börjat trilla in överklaganden på bygglovsbeslutet till länsstyrelsen. Tre stycken har hittills kommit in från personer som vill riva upp beslutet. Det är bland annat just det att beslutet klubbades innan folk hade fått säga sitt som går igen i alla tre överklaganden. 

En menar att behandlingen inte följt de vedertagna demokratiska reglerna. En annan tycker att politikerna inte har visat respekt för medborgarnas synpunkter.
Lars Rudebeck menar bland annat att medborgarna har blivit fräckt grundlurade, och sätter nu sitt hopp till länsstyrelsen.

– Jag hoppas att bygglovet ska upphävas. Jag vågar inte tro det, men jag vill tro det.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".