Byggkranar. Foto: Anders Wiklund/TT
1 av 2
Foto: Anders Wiklund/TT
Erik Pelling (S). Foto: Anton Dyrssen / SR
2 av 2
Erik Pelling (S). Foto: Anton Dyrssen / SR

Rödgrön plan för nya bostäder

"Vårt mål är 3000 nya bostäder per år"
1:40 min

Uppsala kommun ska köpa in mer mark. Det är den rödgröna majoritetens strategi för att öka bostadsbyggandet.

Att det väntas stå knappt 1700 nybyggda bostäder klara i Uppsala kommun år 2015 är inte tillräckligt bra, säger Socialdemokraternas kommunalråd Erik Pelling.

– Vi är inte nöjda, vi har ett högre mål än så. Vi vill fördubbla och nå 3.000 nya bostäder per år under mandatperioden, säger Erik Pelling (S).

Det var det tidigare alliansstyret som satte upp målet att öka bostadsbyggandet kraftigt till 3000 nybyggda bostäder per år i Uppsala kommun. Ett mål som de rödgröna nu håller fast vid. Men det ser inte ut att nås år 2015. Prognosen pekar på 1660 färdiga bostäder.

Men vägen framåt är att kommunen köper in mer mark, menar det byggansvariga kommunalrådet Erik Pelling. Syftet är att kommunen kan bestämma mer, till exempel att det byggs hyresrätter. Och att kommunen kan styra upp så att fler - också mindre - byggbolag börjar bygga bostäder i Uppsala.

– Det handlar om att köpa in mark strategiskt. Och att man säljer av den väldigt smart.

Tanken är att göra det lättare för nya byggbolag att börja bygga bostäder i Uppsala.

– Det är ofta svårt att komma utifrån och få in en fot. Men om vi har mark vi kan sälja till bra priser och stycka upp i lagom stora färdigplanerade bitar då är det lättare för nya aktörer att komma in. Alla som kan och vill bidra till byggandet ska kunna göra det.

Hur stor chans är det att ni kan nå målet om 3000 bostäder per år?

– Vi ska jobba stenhårt för att nå det målet. Det blir tufft. Men jag tror vi klarar det, säger Erik Pelling (S).

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".