Habiliteringsassistent Elin Forsgren i Skutskär har tröttnat på att arbeta natt utan lön. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
Elin Forsgren i Skutskär har tröttnat på nattpass utan lön. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio

Omsorgspersonal arbetar utan lön

Facket: Det är ett skitavtal
1:44 min

Det pyr av missnöje inom den kommunala omsorgen i Skutskär. Orsaken är sovande jour, en centralt avtalad arbetstidsform som tvingar anställda vid gruppboende för funktionsnedsatta till 24-timmars arbetspass, delvis utan lön.

Habiliteringsassistenten och småbarnsmamman Elin Forsgren i Skutskär hör till de många som fått mer än nog. 

– Jag börjar mitt arbetspass klockan kvart i två på eftermiddagen och har betalt fram till klockan 22 på kvällen då den sovande jouren början. Sedan kan man i mitt schema se att arbetsgivaren räknat ut att tiden mellan klockan 22.00 och 06.00 motsvarar fyra timmars arbete. De återstående fyra timmarna finns inte med i vare sig schemat eller vid beräkningen av den pensionsgrundande inkomsten, berättar hon.

Den här speciella schemaläggningen har långtgående konsekvenser, har Elin Forsgren räknat ut.

– Det betyder att jag under ett års tid jobbar flera heltidsveckor gratis, konstaterar hon.

Jobbet börjar alltså kvart i två och slutar 10 på kvällen, direkt följt av den åtta timmar långa sovande jouren, fyra timmar med lön och fyra utan lön. Men i praktiken är det ett åtta timmar långt nattarbetspass, anser Elin Forsgren.

– Vi får inte lämna arbetsplatsen under sovpasset och måste hela tiden vara redo att jobba när brukarna behöver oss, berättar hon.

När sedan den sovande jouren slutar klockan sex på morgonen får man ingalunda gå hem. Då börjar i stället en ny arbetsdag på gruppboendet. Den egna familjen ser man inte till säger undersköterskan Lena Boström, när hon på fredagseftermiddagen kliver på ännu ett hästpass på LSS-boendet Borgsgatan i Skutskär,

– Nej, jag träffade dem i morse och sedan ses vi på nytt först i morgon eftermiddag, säger hon.

Vad tycker du om de här arbetsvillkoren?

– Jag tycker inte att de är bra. Självklart är det ingen som vill jobba gratis, säger Lena Boström.

Sovande jour är centralt avtalad arbetstidsform och då finns det väl inte så mycket invända anser däremot Marie Melin, personalsekreterare vid arbetsgivaren Älvkarleby kommun:

– Arbetstagarna sover ju under natten. Sedan har de ju betalt halva natten om de behöver gå upp och göra en enstaka insats. Sedan tänker jag så här; "det är det avtal vi har".

Men att mestadels kvinnlig vårdpersonal ännu årsskiftet 2015 måste jobba utan lön är genant för fackförbundet Kommunal. Och Margareta Ahlström, Kommunals ordförande i Älvkarleby, måste pressas litet innan hon äntligen säger precis som det är.

– Ja, visst kan jag säga att det är ett skitavtal - trots att jag vanligen inte brukar uttrycka mig så. För det är ju ändå så det är!

Men Margareta Ahlström kan också precisera sin kritiska inställning till avtalet mer nyanserat än så.

– Det är en kvinnofälla. Du får inte en inkomst som bygger på din faktiska arbetstid. Det skulle aldrig accepteras i mer mansdominerade yrken, konstaterar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".