FOTO: Hasse Holmberg / SCANPIX
Bygge (arkivbild) Foto: Hasse Holmberg/SCANPIX

Varför bygger de i Uppsala?

"Vi har stora planer för Uppsala"
1:37 min

Uppsala kommuns strategi för att öka bostadsbyggandet är att locka fler byggbolag till Uppsala. Vi har frågat två byggföretag som har börjat bygga bostäder i Uppsala de senaste åren varför de gör det?

– Vi har väl alltid hört att Uppsala är en spännande marknad. Därför tyckte vi det var intressant att se om vi får vara med och bygga där, säger Johan Lins, VD för byggfirman Åke Lindvall Projekt.

– Uppsala är intressant av flera skäl. Det är en attraktiv ort där många vill bo, säger byggföretaget Wallenstams kommunikationschef Eliabeth Vansvik.

Uppsala kommuns strategi för ökat bostadsbyggande går ut på att fler mindre byggbolag ska lockas. Detta genom att erbjuda också mindre markbitar. Och att göra marken förberedd med färdiga detaljplaner.

Byggföretaget Wallenstam gick in på Uppsalamarknaden för två år sen. De tänker bygga 1000 lägenheter fram till år 2017 i stadsdelarna Rosendal, Salabacke och Gränby. De är nöjda med mottagandet i Uppsala säger deras kommunikationschef Eliabeth Vansvik:

– Vi är väldigt nöjda med vårt samarbete med Uppsala. Processen tycker vi fungerar väldigt bra, så att det ska gå så snabbt som möjligt.

Enligt kommunen finns det nu 42 byggbolag som bygger bostäder i Uppsala. Frågan är om det räcker. År 2015 är prognosen att det kommer stå knappt 1700 lägenheter klara för inflytt. Det är klart under målet på 3000 nya bostäder per år.

Byggföretaget Åke Lindvall, som kom in på Uppsalamarknaden genom en byggtävling för att få bygga i Salabacke, planerar nu för att bygga mer i Uppsala.

– Vi har stora planer för Uppsala. Vi fokuserar på att hitta fler projekt i Uppsala för att få bygga ännu mer, säger deras VD Johan Lins.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".