Skridskoåkare befaras ha drunknat

"Utöver mössan har vi inga spår efter mannen"
1:38 min

En skridskoåkare är försvunnen sedan han gett sig ut på Ekoln söder om Uppsala vid 13-tiden.

– Vi har hittat en mössa som ska tillhöra mannen och indikationerna säger oss att han kan ha gått ned i råken, säger Lars Blom, räddningsledare vid sjö- och flygräddningscentralen.

Polisen larmades klockan 16.20 på tisdagen, då mannens fru blivit orolig och ringt 112. Den 69-årige mannen lämnade hemmet vid 13-tiden, och hade vid klockan 19 ännu inte setts till.

– Vi hade hjälp från luften av polishelikopter med värmekamera. Vi hade hjälp av räddningstjänsten från Uppsala som sökte till fots och även två svävare från Sjöräddningssällskapet, säger Fredrik Persson från Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral som var med i insatsen.

Hur var förhållandena?

– Mörkret försvårade ju givetvis sökandet.

Varför valde man att avbryta sökandet?

– Sökandet pågick fram till klockan 21 och då bedömdes att området som väl avsökt, med de resurser vi hade på plats och att det inte bedömdes finnas några möjligheter att hitta mannen vid liv längre, säger Fredrik Persson.

Enligt polisen är mannen en van skridskoåkare men sökningsläget var bekymmersamt.

– Ekoln är en vik av Mälaren, och man kan komma riktigt långt på tre timmar. Därför är sökningsläget svårt. Det som vi får hoppas på är att han har kommit så långt att han glömt bort tiden och är på väg tillbaka, säger Torbjörn Karlsson, vakthavande befäl vid Uppsalapolisen.

Ekoln är cirka 4 nautiska mil lång och 2 mil bred och mynnar ut i Mälaren. Enligt polis och räddningstjänst kan isarna vara svårbedömda. Polishelikopter, svävare och räddningstjänst var på plats för att söka efter mannen.

Vid 21-tiden befaras mannen ha drunknat i en råk och sökinsatsen avbröts.

– Vi har hittat mannens mössa vid råken och söker därför av den nu. Det är det sista vi gör i dag. Ärendet går sedan över till polisen om försvunnen person, säger Lars Blom, räddningsledare vid sjö- och flygräddningscentralen.

Han säger att isarna har glidit ihop och att det inte finns något öppet vatten vid platsen.

En annan man gick genom isen i Mälaren cirka tio kilometer söder om Enköping vid lunchtid tidigare i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".