Frösunda HVB-hem
Här i Jälla drivs ett HVB-hem av ett bolag i Frösunda-koncernen med en vinstmarginal på 32 procent. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

HVB-hem gör stora vinster

"Det går inte att ha privat vård utan vinst"
2:17 min

Vissa vårdhem gör vinster på upp till 40 procent av omsättningen, det visar en granskning av HVB-hemmen i Uppsala län som P4 Uppland har gjort.

Vi frågade några i Uppsala vad de tycker om att skattepengar går till vinstdrivande vårdföretag.

– Jag tycker inte att det är bra att vinsterna går ner i deras fickor. Det är inte rättvist för samhället, säger en kvinna.

– Alla företag måste få gå med vinst. Men det är klart att om 30-40 procent går till vinst, då är det något som inte är rätt, säger en man i centrala Uppsala.

Om företag i välfärden ger större valfrihet eller försvinner pengarna till vinster? Det är en fråga som lär fortsätta debatteras.

Vi har granskat hur det ser ut med vinsterna för HVB-hemmen i Uppsala län. HVB-hem är boenden där till exempel psykiskt sjuka och människor med missbruksproblem kan bo och få vård.

Av 41 företag som driver HVB-hem i Uppsala län är det fyra som gör vinster på mellan 30 och 40 procent av omsättningen. Vår granskning visar att vårdhemmen i snitt har en vinstmarginal på 10 procent. Alltså att var tionde krona som kommer in blir vinst.

Ett exempel är vårdföretaget Frösunda, en koncern som har flera bolag med vårdhem i Uppsala kommun med vinstmarginaler på mellan 19 till 32 procent.

Håkan Hallberg som är finanschef för Frösunda-koncernen säger att den höga vinsten i de bolagen beror på att de HVB-hemmen har varit fullbelagda.

– Vinsten är ett kvitto på att kunderna är nöjda. Vinsten stannar i Frösunda-koncernen där den används till att utbilda personal och att utveckla nya behandlingsmetoder, säger Håkan Hallberg.

Ett annat företag som går bra ekonomiskt driver ett vårdboende i Österbybruk för psykiskt funktionshindrade personer. Företaget hade en vinstmarginal år 2013 på 39 procent. De ställer inte upp på en bandad intervju, men vi återberättar vad den som är ekonomichef sa till Upplandsnytt.

"Det går inte att ha privat vård utan vinst, vi återinvesterar och spar pengar om det blir sämre tider."

Ligger det inte nåt i det att pengarna skulle kunna användas bättre i verksamheten än att gå till en vinst?

"Men då ska de kritisera verksamheten, om vi inte gör ett bra jobb. Inte kritisera att vi går med vinst. Vi gör allt för patienterna."

Fotnot: Vinstmarginalen har vi beräknat på resultat efter finansnetto (före bokslutsdispositioner och skatt) i förhållande till nettoomsättningen. HVB står för Hem för vård eller boende.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".