Handhygien är det viktigaste vid kräksjuka. Foto: Claudio Bresciani/TT
Foto: Claudio Bresciani/TT

Tvätta händerna noga – bästa tipset i influensatider

Smittskyddsläkare: Använd 10-10-regeln!
1:38 min

Jul- och nyårshelgen är över för denna gång och vardagen börjar så sakteliga återgå till det normala. Något som brukar gå hand i hand med att vardagen börjar är att många insjuknar i vanliga vinterrelaterade sjukdomar så som influensa och vinterkräksjuka. 

– Har man väl drabbats av kräksjuka är det inte mycket att göra. Det är bara att lida. Det man kan göra är att försöka förhindra smitta till andra. Kan man ha en egen toalett är det bra, och så vara noggrann med handhygien. Det finns något som kallas för 10-10-regeln. Då ska man tvåla in översida undersida och mellan fingrarna i tio sekunder, och sedan skölja i tio sekunder. Det är bra, sammanfattar Mats Ericsson, smittskyddsläkare vid Uppsala läns landsting.

Hur länge ska man vänta innan man kan friskförklara sig själv?

– Vi vet att kräksjukan kan finnas kvar relativt lång tid, men smittan är inte påtaglig när det gått två dygn efter sista symptomet. Rekommendationen från smittskyddsläkarhåll är att minst ett dygn ska man hålla sig borta, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".