1 av 2
Två poliser och minst tio redaktionsmedlemmar dödades av attentatsmännen som nu jagas av tusentals poliser. Foto: TT/CartoDB
Ola Larsmo. Foto: Sanna Richter/Sveriges Radio
2 av 2
Ola Larsmo. Foto: Sanna Richter/Sveriges Radio

Ola Larsmo: Värsta attacken sedan andra världskriget

"En attack på det vi beskriver som det öppna samhället"
1:51 min

Våldsmän dödade i dag minst tolv personer och skadade fyra allvarligt vid en tidningsredaktion i Paris i Frankrike.

Ola Larsmo, Uppsalabo och Svenska PEN:s ordförande förklarar hur ovanligt det är med sådana här dåd mot tidningsredaktioner.

– Det är nog den absolut värsta attacken mot en tidningredaktion, och därmed mot tryckfriheten, sedan andra världskrigets dagar. Det här kommer få fasansfulla konsekvenser under ganska lång tid, menar Ola Larsmo.

Det är den franska satirtidningen Charlie Hebdos som attackerades. Ola Larsmo beskriver den som är en vulgär satirtidning.

– De tar ut svängarna rejält och retas med allt och alla. De var i blåsväder för ungefär två år sedan när de publicerade bilder på profeten Mohammed i en rullstol, körd av en ortodox jude. De råkade då ut för ett brandattentat, och sedan dess har de polisbevakning. De är vana vid att sticka ut, och deras idé har varit att retas, säger Ola Larsmo.

I Paris råder nu högsta säkerhetsnivå och flera nyhetsbyråer rapporterar om att sirener ljuder över hela staden och att poliser och piketbussar finns överallt. Att en tidning attackeras såhär är mycket ovanligt.

– I Europa är det inte alls vanligt. PEN har arbetat mycket i Mexiko, där lever journalister ständigt under hot. Men då är det knarkmaffian man retat upp, genom att skriva om narkotikaaffärer. Det här är något unikt hemskt, en attack på det vi beskriver som det öppna samhället, säger Ola Larsmo.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".