Stefan Kronståhl är föreståndare och delägare av HVB-hemmet Lövstagården. Foto: Martin Hult/Sveriges Radio.
Stefan Kronståhl är föreståndare och delägare av HVB-hemmet Lövstagården. Foto: Martin Hult/Sveriges Radio.

Företag som driver HVB-hem i länet tog ut elva miljoner i vinst förra året

"Vi satsar på det som vi tycker är viktigt i verksamheten"
2:12 min

De företag som driver HVB-hem i Uppsala län tog förra året ut elva miljoner i vinstuttag, det visar vår granskning av vinsterna i välfärden.

Det betyder att det var drygt en procent av intäkterna som gick till ägarnas fickor. Vi har besökt ett HVB-hem i Lövstabruk i Tierps kommun som gör vinstuttag.

Efter några tuffa år i början så går företaget bra, säger delägaren Stefan Kronståhl.

– Nu går det bättre. Så nu kan vi ta ut lite vinster.

Till de som tycker det är fel att ta ut vinst – hur försvarar du det?

– Man måste se till helheten. Sen behöver det säkert regleras. Det får vara nån måtta på hur mycket man tar ut. Men nu ser reglerna ut som de gör. Och det är klart att om det går att ta ut en liten vinst så gör vi det, säger Stefan Kronståhl.

Det är kommunerna som placerar människor med till exempel psykiska sjukdomar eller missbruksproblem på HVB-hem, de finansieras alltså med skattepengar.

Som vi har berättat går i snitt 10 procent av HVB-hemmens intäkter till vinst. Vi har granskat 41 företag som driver HVB-hem i Uppsala län. Och de tar också ut en del av vinsterna. Närmare bestämt 11 miljoner kronor det senaste året.

Det betyder att en dryg procent av företagens intäkter går till ägarnas fickor.

På Lövstagården finns det plats för 10 boende med psykiska funktionshinder. Men att de två ägarna tar ut pengar ur företaget, de senaste tre åren har det handlat om 500.000 kronor per år, försvarar Stefan Kronståhl med att de också gör investeringar för de boende:

– Här är det sista tillskottet, en båt för att åka ut med dem på utflykter och fiska, säger han och öppnar en port på ett av husen,

Stefan Kronståhl menar också att det var tufft i början. År 2005 startade de med privata skulder. Han beskriver de första åren så här.

– De var hemska. Hade man gått i konkurs då hade hemmet och allt rykt. De första åren gick vi med förlust. Då måste man kunna ta igen det när det går bättre.

Men vad tänker du när statsministern säger att nu ska det vara stopp på vinstjakten. Känner du dig träffad?

– Nej, det gör jag inte. Vi är så pass små, så jag tror inte det är oss de är ute efter.

Skulle ni inte kunna göra en ännu bättre verksamhet om ni inte tog ut vinster?

– Nej, det tror jag inte. Det hänger inte på det. Vi satsar på det vi tycker är viktigt för verksamheten, säger Stefan Kronståhl.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".