Lars Bryntesson, socialdemokratiskt kommunalråd i Sigtuna
Lars Bryntesson, socialdemokratiskt kommunalråd i Sigtuna. Foto: Marie Brunnberg/Sveriges Radio

Sigtuna exempel på samarbetande kommun över blockgränsen

FP: Vi skaffade ett klimat av att lyssna på varandra
0:42 min

Efter höstens val är det fler blocköverskridande samarbeten än någonsin i landets kommuner. 100 stycken enligt tidningen Dagens samhälle.

Sigtuna kommun styrs numera av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Folkpartiet och socialdemokratiska kommunalrådet Lars Bryntesson menar att rikspolitikerna har en del att lära av kommunpolitiken.

– Om rikspolitiken fortsätter att leta fel hos varandra, då kommer Sverigedemokraterna att fortsätta växa som ett tecken på ett missnöje med de etablerade partierna, säger Lars Bryntesson (S).

Dan Rosenholm är folkpartist och ny på jobbet som kommunalråd. Så pass ny att han ännu inte hunnit få ett eget rum i kommunhuset. Dan Rosenholm beskriver hur han som oppositionspolitiker, under förra mandatperioden, ibland lät sig övertygas i frågor och ändra uppfattning – ibland under ett pågående möte:

– Vi skaffade redan då ett klimat av samarbete och att lyssna på varandra. Det är väl både personkemi och ett allmänt förhållningssätt som människa. Det byggde på att vi lyssnade på argumenten för vad som verkligen skulle vara det bästa, säger Dan Rosenholm (FP).

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".