Bandstolsvägen i Valsätra. Foto: Stefan Hesserud Persson/Sveriges Radio.
Bandstolsvägen i Valsätra. Foto: Stefan Hesserud Persson/Sveriges Radio

Fälls för skott i Valsätra

De två män som åtalats för att ha skjutit flera skott mot fyra män i bostadsområdet på Bandstolsvägen i Valsätra i Uppsala i augusti, fälls av Uppsala tingsrätt.

De två männen, 25 och 27 år gamla, stod åtalade för försök till mord alternativt grovt olaga hot och framkallande av fara för annan. Bland åklagarens bevisning fanns fotografier från händelsen.

De åtalade har hävdat att de skjutit i nödvärn, då de som de skjutit mot ska ha rusat emot dem med slagträn. Uppsala tingsrätt anser att de ändå inte hade behövs skjuta.

25-åringen döms för försök till grov misshandel, grovt vapenbrott och ringa dopningsbrott till ett års fängelse. 27-åringen döms för försök till grov misshandel och grovt vapenbrott till tio månaders fängelse.

Rätten menar att de båda skjutit, och även gjort sig skyldiga till grovt vapenbrott för innehav av en skarpladdad pistol.

25-åringen stod även åtalad för misshandel dagen före skotten, och två fall av övergrepp i rättssak, men frikänns på dessa punkter.

Två män, 21 och 24 år, fälls också för skyddande av brottsling, sen de skulle ha hjälpt den 25-årige skytten att fly och gömma sig efter skotten.

En annan 25-åring stod också åtalad för grovt vapenbrott för att ha haft pistol samma dag, han döms istället för brott mot vapenlagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".