Nina Hemmingssons illustration för yttrandefrihet.
Nina Hemmingssons illustration för yttrandefrihet.

Yttrandefrihet i spåren av Paris-morden

Nina Hemmingsson: En penna är ett slags vapen
2:46 min

Serietecknaren Nina Hemmingsson, UNT:s publisher Charlotta Friborg och P4 Upplands kanalchef Andreas Miller intervjuades om yttrandefrihet apropå att tolv personer igår sköts ihjäl vid en satirtidnings redaktion i Paris. 

– Jag lade upp min teckning på Instagram med en fräsig tjej som står med en penna som brinner. Jag önskar att det var så jag kände. Den gjorde jag för ett år sedan. Den skulle jag inte kunna göra i dag. Det jag känner är att jag är så ledsen, jag känner sorg, säger Nina Hemmingsson om attentatet.

Vad vill du nå ut med för budskap med din bild?

– En penna är ett slags vapen, men ett fredligt vapen. Teckningar har en väldigt stark genomslagskraft. Bilder har ju en mycket större genomslagskraft än text, generellt. Det är väl därför som det anses som farligt.

Vad tror du att det här får för betydelse för serietecknare och satiriker?

– Jag tror att man blir rädd om man berör vissa ämnen. Jag känner mig personligen inte rädd. Jag gör inte saker man blir mordhotad för, hoppas jag, säger Nina Hemmingsson.

Upsala Nya Tidnings publisher Charlotta Friborg och P4 Upplands kanalchef Andreas Miller samtalade i Eftermiddag i P4 Uppland om yttrandefriheten.

– Jag känner chock och sorg. Jag valde svarta kläder när jag gick till jobbet i dag, var Charlotta Friborgs reaktion på dådet.

Hon hoppas det som hände föder en handlingskraft och en ening runt värdet av yttrandefrihet och det fria ordet.

– Det är så skört, samtidigt som det är så många människor som vill gott och värnar öppenhet och tolerans, säger Charlotta Friborg.

– Jag tror att vi ibland tar yttrandefriheten som tapeten på väggen eller vattnet i kranen, vi tar det för en självklarhet. Men vi ser att det finns starka krafter som vill slå ner på den. Det här är något som kryper väldigt nära oss, säger P4 Upplands kanalchef Andreas Miller.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".