Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vårdföretagarna kräver bättre kvalitetskontroll

Publicerat torsdag 8 januari 2015 kl 15.53
"Får inte bli verksamhet där kommunerna sparar så mycket som möjligt"
(2:04 min)
Frösunda HVB-hem
Här i Jälla drivs ett HVB-hem av ett bolag i Frösunda-koncernen med en vinstmarginal på 32 procent. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

Företagen som driver HVB-hem i Uppsala län har i snitt vinstmarginaler på 10 procent, och några uppemot 40 procent. Men branschorganisationen Vårdföretagarna ser inga problem med vinsterna, så länge de inte går ut över kvaliteten.

– Ni har räknat ut att snittutdelningen i de här företagen var ungefär en procent. Det är ingen stor ränta på de pengar investerarna lånat ut till företagen, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef för Vårdföretagarna, som är en arbetsgivar- och branschorganisation för vårdgivare som bedriver vård och omsorg i privat regi.

De företag som driver HVB-hem, alltså boenden där till exempel psykiskt sjuka och människor med missbruksproblem kan bo och få vård, i Uppsala län tog förra året ut 11 miljoner kronor, eller drygt 1 procent, i vinst. Det visar vår granskning.

Av 41 företag som driver HVB-hem i Uppsala län är det fyra som gör vinster på mellan 30 och 40 procent av omsättningen. I snitt har vårdhemmen en vinstmarginal på 10 procent. Alltså att var tionde krona som kommer in blir vinst.

En del barn och ungdomar tvångsomhändertas och placeras på HVB-hem. Kommunerna, som upphandlar boendena, blir därmed den enda kvalitetsgranskaren eftersom de boende inte kan välja själva. Något Håkan Tenelius håller med om kan vara ett problem.

– Därför är det jätteviktigt att kommunerna är väldigt noga med att man får den vård och omsorg de som placeras där behöver. Det får inte bli en verksamhet där man från kommunernas sida försöker spara så mycket pengar som möjligt. Därför är det jätteviktigt att vi får till en bättre kvalitetsmätning, säger han.

Vad skulle hända om vinsterna förbjöds eller kraftigt begränsades?

– De privata investeringar som gjorts inom vård och omsorg skulle stanna av. Det skulle innebära att välfärden inte utvecklades lika snabbt som hittills. På längre sikt skulle de mindre företagen få svårt att överleva överhuvudtaget.

Tova Kurkiala Medbo
tova.kurkiala_medbo@sverigesradio.se

Erik Thyselius
erik.thyserlus@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".