Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Långa väntetider för personer med självskadebeteende

"Jag tycker att det är katastrofalt, suicidrisken ökar"
1:36 min
Akademiska sjukhuset. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio
Akademiska sjukhuset. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

Vuxna med självskadebeteende kan få vänta upp till ett år i Uppsala län på att få en speciell terapi som kan hjälpa personer som skadar sig själva.

Hannah Parnén från SHEDO, en förening som bland annat jobbar för bättre vård för personer med självskadebeteende, är bekymrad.

– Jag tycker det är katastrofalt, för det gör att individer får vänta alldeles för länge, de hinner bli alldeles för sjuka, läget hinner bli alldeles för akut och i och med att även suicidrisken ökar så gör det att det kan bli inläggningar som inte är bra för individen bara för att rädda liv, samtidigt som individen kan bli sämre.

DBT, eller Dialektisk beteendeterapi, är en speciell behandlingsmetod som kan hjälpa patienter med självskadebeteende.

På Akademiska sjukhuset i Uppsala finns en särskild sån här enhet. Men väntan på behandling för vuxna patienter där kan bli lång - mellan tio till tolv månader är standardväntetiden.

Martina Wolf avdelningschef på DBT-enheten på Akademiska håller med om att det är en lång väntan, men hon poängterar att patienterna får annan hjälp under tiden.

– De finns i princip alltid redan hos en behandlare, hos en läkare och får stöd där. Men det är klart att vi också tycker att det är olyckligt att det ska ta så lång tid när man vet att det är en behandling som nån skulle kunna må ännu bättre av.

Det finns också en intensivare form av DBT på Akademiska säger Martina Wolf, en form som är tänkt att vara för de som mår allra sämst. Och där finns möjlighet till en snabb insats, med mycket kortare kötider.

Men det är brist på resurser och svårigheter att rekrytera ny personal som gör att standardkötiderna är långa säger Martina Wolf. Något som man försöker lösa bland annat genom att ta emot unga psykologer och ge dem träning på ett tidigt stadium.

– Och genom att vi gjort det så får vi lättare att rekrytera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".