Torbjörn Holback, arkeolog
Torbjörn Holback har varit med vid utgrävningarna, i kartongen ligger en benbit de hittat. Foto: Ulla De Verdier/Sveriges Radio

Väg dras om efter upptäckt av gravfält

"Jag är glad att de bevaras till eftervärlden"
1:57 min

Ett tidigare okänt, stort järnåldersgravfält utanför Alunda har hittats vid en arkeologisk förundersökning. Nu räddas gravplatsen från att förstöras vid ombyggnaden av länsväg 288, genom att vägen dras på ett annat sätt.

Vägen mellan Östhammar och Uppsala - länsväg 288 - håller på att byggas om. Vid Vettsta utanför Alunda skulle en påfartsväg dras vid ett fornminnesområde. Men istället för ett par redan kända gravar i utkanten av området hittade arkeologerna vid en förundersökning tio gravar till - och de tror att det finns åtminstone ett tjugotal. Gravarna ska vara från 400-talet. På grund av det här gravfältsfyndet dras nu påfartsvägen en bit bort istället.

En av de som jobbat med utgrävningen är arkeologen Torbjörn Holback.

De två kända gravarna skulle grävts ut inför vägbygget - då skulle ni fått reda på mycket mer. Men nu är hela gravfältet räddat istället. Vad tänker du?

– Det är kluvet, men jag är glad att de bevaras till eftervärlden, säger Torbjörn Holback.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".