Butiken pinglan är en del av Syssloportens verksamhet.
Anja Andrejeff i butiken Pinglan där hon jobbar på Syssloporten. Foto: Joanna Korbutiak/Sveriges Radio

Jobbar utan ersättning

"Politikerna behöver få upp ögonen för att vi finns"
2:05 min

På Syssloporten i Enköping jobbar personer med daglig verksamhet genom socialpsykiatrin, men de får ingen ersättning för det arbete de utför. Men nu kan det komma att bli ändring.

Upplandsnytt har tidigare berättat att ersättningen för personer som jobbar inom daglig verksamhet ligger på fem och femtio kronor i timmen. En ersättning som politikerna nu säger att de vill höja. men de finns de som jobbar inom liknande verksamhet helt utan ersättning. Nämligen de som genom socialpsykiatrin jobbar på Syssloporten i centrala Enköping.

– Nej, vi får ingen ersättning. Vi har ju försökt med politikerna i Enköping, för vi vet ju att de som jobbar inom daglig verksamhet genom LSS får ersättning. Och då har vi ju frågat vad det är för skillnad mellan dem och oss, säger Anja Andrejeff som kommit till Syssloporten i flera år.

Vad har ni fått för svar?

– Inget egentligen.

Till Syssloporten kommer personer genom socialpsykiatrin för att jobba några timmar per vecka.

– Jag tycker att det är viktigt att man har någon sysselsättning, att man får möjlighet att jobba och känna att man behövs, säger Anja Andrejeff.

Anja Andrejeff och hennes kollegor, som försörjer sig genom exempelvis förtidspension eller ersättning från försäkringskassan, har i dagsläget ingen ersättning alls för det arbete dom utför på Syssloporten. Men nu verkar det som att dom fått gehör för sina krav.

Solweig Sundblad från Socialdemokraterna har precis tagit över ordförandeposten i vård och omsorgsnämnden och hon säger att hon planerar att se till att även de som jobbar på Syssloporten ska få en ersättning lik den som gäller för personer inom daglig verksamhet.

– Det måste finnas någon morot, motivation, för att gå till sitt arbete. Dessutom måste många betala sina arbetsresor och det kan bli rätt kostsamt, för den ersättning de har från försäkringskassan är inte hög. Det här är första prioritet för oss.

Och det här är goda nyheter för Anja Andrejeff.

– Jag tycker att det är ett erkännande, och det är bra att politikerna får upp ögonen och ser att vi finns.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".