Här vänder skolbussen från Stavby skola trots att en del barn ska vidare på samma väg. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio
Ändhållplats för skolbussen från Stavby skola. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

Föräldrar missnöjda med skolskjuts

Lisa Norman: Det känns lite onödigt
1:57 min

Föräldrar som bor i Rasbokiltrakten är missnöjda med att deras barn inte får skolskjuts hem från Stavby skola. De menar att det lätt skulle gå att ordna med befintlig skolbuss.

Skolbussens ändhållplats är vid en skogsväg en halvmil från Stavby. Bussen vänder och kör tillbaks tom. Föräldern Lisa Norman får hämta sina barn här vid skogsvägen vid tvåtiden på eftermiddagarna:
– Det känns lite onödigt när man vet att bussen skulle kunna köra den andra vägen, säger hon.

De var två familjer som tog bort sina barn från Gåvsta skola eftersom det var för stökigt i klassen där:
– Vårt barn stördes enormt av det. Hon var oerhört trött, helt slut varje dag då hon kom hem, säger Lisa Norman.

Men i den nya skolan i Stavby har familjernas barn alltså inte fått skolskjuts hela vägen hem eftersom de inte bor i skolupptagningsområdet. Nu vänder bussen på skogsvägen och kör tom till nästa uppdrag från Gåvsta skola. Men om bussen bara körde rakt fram skulle barnen komma hem. Och den vägen är kortare. Och snabbare enligt föräldrarnas provkörning.
– Det var en minuts kortare körtid. Vi ser inte problemet som kommunen ser. Min bedömning är att man skulle hinna, säger pappan Jonny Bergman.

Men Uppsala kommuns skolskjutsansvarige Torkel Kjösnes gör en annan bedömning. Det skulle krävas tio minuters längre körtid för bussen om man gjorde som de här familjerna vill säger han:
– Delvis för att vägen är smalare, det skulle innebära att köra på en grusväg. Då har vi inte tid att köra nästa tur. Många väljer skola, att lägga om alla linjer för dessa barn kan vi inte göra.

Men har ni provkört och sett hur lång tid det faktiskt tar?
– Det har vi inte gjort, säger Torkel Kjösnes vid Uppsala kommun.

– Att inte få ett svar som är väl underbyggt är det mest frustrerande. Hade vi fått det hade vi fått finna oss i svaret. Man måste kunna gå in i det enskilda fallet och se om det är möjligt, säger föräldern Lisa Norman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".