Mohammad Fazlhashemi. Foto: Tova Kurkiala Medbo / SR
Mohammad Fazlhashemi. Foto: Tova Kurkiala Medbo / SR

Uppsalaprofessor tycker imamer varit för naiva

Rekryteringen till mililtant islamism
12 min

Imamer och muslimska församlingar har varit för naiva och oförberedda på den rekryteringen av ungdomar till grupper som är beredda att strida i islams namn. Det hävdar Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi, vid Uppsala universitet.

Uppsalaprofessorn tycker att man utöver sociala insatser måste tänka på det teologiska.

-I den här ideologin används teologiska och religiösa argument hämtade lösryckta från islamiska traditioner från koranen och så vidare. När man vill bekämpa det här så har man alltid talat om sociala insatser, vilket jag tycker är väldigt bra. Parallellt med de här insatserna så måste man komma in med de arkeologiska argumenten där man bemöter och slår hål på de här jihadistiska våldsbejakande ideologiernas religiösa argumentering, säger Mohammad Fazlhashemi.

I P1-morgon i morse mötte han Salahuddin Barakat, teolog som arbetar med att hindra ungdomar från att radikaliseras och Rashid Musa, ordförande i organisationen Sveriges Unga Muslimer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".