UKK, Uppsala konsert & kongress. Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio
UKK, Uppsala konsert & kongress. Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio

Linda Bovin inte längre aktuell att bli vd för UKK

"Hon har fått ett väldigt intressant erbjudande från en annan aktör"
2:17 min

I turerna om vem som ska bli ny vd för Uppsala konsert & kongress så kan vi berätta att en av huvudkandidaterna till posten nu har hoppat av.

Linda Bovin, som varit tillfördnad vd under nästan ett år, har meddelat att hon inte längre kvarstår som sökande till vd-posten. Styrelseordföranden, socialdemokraten Lena Hartwig, fick beskedet i går.

– Linda Bovin har varit en av de sökande till tjänsten, men hon har nu meddelat mig och vice ordföranden att hon inte längre står till förfogande utan tar tillbaka sin ansökan, därför att hon fått ett väldigt intressant erbjudande från en annan aktör, så hon kommer att lämna vårt bolag, säger Lena Hartwig (S), ordförande i bolagsstyrelsen för Uppsala konsert & kongress AB.

Beskedet från Linda Bovin bör kunna öka möjligheterna till att nå enighet mellan styrelse och fack och anställda om vem som ska ta över som vd.

Linda Bovin har av flera av de ledande i styrelsen fått mycket beröm för det arbete hon gjort som tillförordnad på vd-posten, men från fack och anställda har det funnits ett omfattande missnöje med hennes sätt att leda verksamheten, vilket också bekräftats i en färsk enkät bland personalen där en del menat att arbetsmiljön den senaste tiden varit sämre än någonsin, bl a till följd av en dåligt förankrad omorganisation.

Det är många som sökt vd-tjänsten, säger Lena Hartwig.

– Ja, närmare ett 70-tal.

Hur många av dem återstår?

– En liten grupp. Jag säger inte mer just nu. Det är en liten grupp som vi ska slutintervjua, och det kommer vi att göra de närmaste dagarna.

Enligt vad Upplandsnytt erfar är en av de återstående kandidaterna Lena Åberg Frisk, som i dag är vd för jazzklubben Fasching i Stockholm och festivalgeneral för Stockholm Jazz Festival och som därtill är bosatt i Uppsala.

Lena Åberg Frisk säger till Upplandsnytt att hon inte vill kommentera om hon sökt jobbet. Ett annat namn som nämns är mannen bakom Uppsala internationella gitarrfestival Klaus Pontvik. Inte heller han vill lämna någon kommentar.

Lena Hartwig säger att hon hoppas att den nye vd-n ska kunna utses av styrelsen den 11 februari. Och därefter så kommer också en konstnärlig ledare att rekryteras.som blir underställd vd-n, vilket är en skillnad mot hur det var under den förre ordinarie vd-n Magnus Bäckström som var både vd och konstnärlig chef, och från flera håll har det påtalats en risk för att det konstnärliga nu kommer att bli underordnat det mer affärsmässiga, men Lena Hartwig ser den risken som liten.

– Då skulle jag vilja säga: titta på programmet för 2015! Då kommer man att upptäcka att de farhågorna inte är besannade. Det är en enorm kvalitet i det programmet. Det är ingen fara för kvalitén, jag lovar, säger Lena Hartwig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".