Barn i sandlådan på en förskola (arkivbild). Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix
Det kommer att finnas gott om pedagogiskt arbete enligt Arbetsförmedlingens rapport (arkivbild). Foto: Fredrik Sandberg/TT

Här finns jobben

"Nyckel till arbete är utbildning"
0:44 min

Sjukvård eller utbildning. Det är de branscher där det är lättast att få jobb. Svårare ser det ut att bli för dem som söker jobb inom den industriella tillverkningsindustrin.

Det kommer bli fler jobb under 2015, det visar nya siffror från Arbetsförmedlingen. Flest jobb ser ut att skapas inom tjänstesektorn, främst inom hälso- och sjukvård, samt pedagogisk verksamhet. Bra utgångsläge har också den som är ingenjör, jobbar med IT eller inom bygg- och anläggning.

Lägre efterfrågan på arbetskraft blir det däremot inom industriell tillverkning. Och svårast att få jobb blir det för den som söker jobb inom kultur, media eller design.

– Nyckeln till möjligheten att få jobb är att man har en relevant utbildning. Alla de unga människor som söker jobb och saknar gymnasialutbildning har det tufft, säger Jan-Eric Nyström, som är biträdande marknadschef på Arbetsförmedlingen i Uppsala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".