Nordsvensken Helge är fortfarande försvunnen. Foto: privat
Nordsvensken Helge är fortfarande försvunnen. Foto: privat

Att hitta bortsprungna djur

"Man ska inte ge upp utan det finns fortfarande goda chanser att han är vid liv"
12 min

På nyår sprang hästen Helge bort när han blev skrämd av raketerna. Och det är rätt vanligt att djur springer bort.

Nordsvensken Helge sprang bort från sin ägare i Norrtälje på nyår. Och hans öde har engagerat tusentals människor som hjälper till i eftersökningarna och delar med sig av iakttagelser på sociala medier. 

Anna Lundberg är etolog vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och expert på hästar. Hon säger att hästars främsta vapen är flykt, eftersom att de är bytesdjur. 

- De är snabba och uthålliga, så de sticker iväg om de blir skrämda. Och Helge har ju ända rört sig lite kring stallet, han återvände och sprang iväg igen. Men blir de tillräckligt rädda är det svårt att lugna ner dem, de blir som blockerade, säger hon.

Hur långt kan han ha tagit sig?

- Det verkar vara gott om träsk och skog, så det är svår terräng. Men hästar kan röra sig runt åtta mil per dag, så de kan röra sig långa sträckor. Vi människor går runt i cirklar om vi går vilse, så det är ju inte säkert att han har raka spåret åt ett håll. Men visst kan han ha rört sig många många mil, säger Anna Lundberg.

Helge är en stark arbetshäst, hur länge kan en sån klara sig i naturen på egen hand?

- En nordsvensk häst är en stor häst som är anpassad till svenska förhållanden så de klarar kyla och de kan hitta mat som buskar, grenar och ta fram gräs under snön. Rent överlevnadsmässigt så klarar han sig en lång tid, han skulle kunna klara sig i det vilda.

Finns det en risk att han blir förvildad och inte vill eller kan komma tillbaka?

- Det tror jag inte. Han verkar vara en häst som är väl hanterad. Så snabbt glömmer de inte de tidigare erfarenheterna. Jag tror inte att han är ute i skogen och försöker hålla sig undan, men han kan ju bli skrämd av till exempel bilar och vända om därför. Sen tänker jag mig att han har möjlighet att klara sig, man ska inte ge upp utan det finns fortfarande goda chanser att han är vid liv, säger etologen Anna Lundberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".