Tord Engström, chef för begravningsverksamheten i Uppsala pastorat. Foto: Ulla de Verdier/Sveriges Radio
Tord Engström framför rökgaskylaren, han tycker att det är bra att värmen tas till vara. Foto: Ulla de Verdier/Sveriges Radio

Döda kroppar blir till värme

"Vi har något och det gäller att använda det så bra som möjligt"
1:22 min

Värme från kremeringen av avlidna människor används sedan några veckor i fjärrvärmenätet i Uppsala. Det är överskottsvärmen som man får när man kyler ner rökgaserna från krematoriet, som tas tillvara.

– Det är ett tänkande utifrån miljön. Vi har någonting - och det gäller att använda det så bra som möjligt, säger Tord Engström som är chef för begravningsverksamheten i Uppsala pastorat

På krematoriet har man redan en rökgaskylare - eftersom man är tvungen att få bort kvicksilvret från röken, kvicksilver som kommer från folks amalgamfyllningar. Och för att göra det måste man kyla ner röken till max 160 grader. Så genom en värmeväxlare är värmen redan "leveransklar".

Men det här är en känslig fråga. I Göteborg vägrar fjärrvärmeverket att ta emot överskottsvärme från krematorier - med motivationen att det kan väcka anstöt.

– Jag tycker det är lite märkligt. Man har värme och valet är att antingen ventilerar man bort den eller tar hand om den. Har man den tycker jag man ska ta hand om den.

Vilka etiska överväganden gjorde ni?

– Vi måste kyla ner rökgasen. Då är bara frågan: skickar man ut den på taket och värmer upp omgivningen, eller tar man hand om den? Det är det övervägandet.

Får ni betalt av Vattenfall?

– Under vinterperioden är det en viss reduktion av vår kostnad för värmen, säger Tord Engström.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".