Arbetsförmedlingen skylt. Foto: Henrik Montgomery/SCANPIX
Arbetsförmedlingen skylt. Foto: Henrik Montgomery/SCANPIX

19 kr/h utan chans till förlängning

"Jag klarar mig inte, jag kan inte betala min hyra"
1:54 min

Praktik med tunga arbetsuppgifter på ett äldreboende - med en lön på 19 kronor i timmen. Det fick Uppsalabon Mia som är en av de tusentals unga i länet som klev ut i arbetslöshet efter studenten.

– Jag klarar mig inte. Jag kan inte betala min hyra för min lägenhet. Jag fick göra uppgifter som den vanliga personalen gör. Städa, ta upp dem, byta på dem och ge dem frukost. Jag har jobbat ensam och fått gjort alla tunga saker, förklarar Mia.

Praktiken, som Arbetsförmedlingen ansvarar för, ska ge ungdomarna en chans att komma ut arbetslivet. Mia, som egentligen heter något annat, är en av 140 ungdomar i Uppland som har haft en sådan praktik. På det kommunala vårdboendet arbetade hon med patienter som kräver mycket omsorg för 3 000 kronor i månaden.

Barbro Andersson vid Fackförbundet kommunal är kritisk till den här typen av praktik.

– Jag tycker det är skit. Utför man ett arbete så ska man ha betalt på rätt sätt. Man ska inte utnyttja personer som är arbetslösa eller sjuka eller som av någon anledning står utanför de vanliga trygghetssystemet, att arbeta mot noll eller ingen ersättning. Har man behov av bemanning så ska plocka in dem på rätt villkor, säger Barbro Andersson.

Mia blev också tidigt informerad om att hon inte skulle få arbeta kvar på vårdboendet efter praktiken. Arbetsförmedlingen säger att det är upp till arbetsgivaren att bestämma om fortsatt arbete och att praktiken i sig är en erfarenhet. Uppsala kommun är inne på samma linje.

– Kommunen är ju en stor arbetsgivare och har ett arbetsmarknadspolitiskt program. Så att vi ser det som positivt att kunna ställa upp för personer som behöver arbetslivserfarenhet, säger Lena Winterbom, arbetsmarknadsdirektör hos Uppsala kommun.

Hur ser du på att ungdomarna har en ersättning på 19 kronor i timmen?

– Det är ju den statliga arbetsmarknadspolitiken. Det är ju inte kommunen som har ansvar för det. Ersättningsfrågan kan ju se lite olika ut. Och många praktikanter som vi tar emot har det som en del i deras utbildning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".