Nekar till våldtäkt på förskola

"Jag tänker på mina egna barn och hoppas att det inte är den förskolan"
2:15 min

En man har anhållits misstänkt för grov våldtäkt mot barn. Brottet ska ha skett under hösten på en förskola i Knivsta kommun. Mannen nekar till brottsanklagelserna.

Vet du mer om detta? Mejla p4uppland@sverigesradio.se

Den anställde anhölls i går eftermiddag, och enligt polisutredningen ska brotten ha begåtts under hösten, någon gång från första augusti fram till julhelgen.

Nu fortsätter Uppsalapolisens arbete med att klarlägga vad som hänt, säger presstalesmannen, kommissarie Christer Nordström.

– Dels så pågår det förhör med mannen som sitter misstänkt för det här brottet. Samtidigt har vi haft kontakt med kommunen och där pågår det nu ett arbete tillsammans med förskolan att kontakta berörda föräldrar som har barn på den här förskolan, säger Christer Nordström.

I eftermiddag kommer kommunen och den aktuella förskolan kalla till ett föräldramötet. På mötet kommer även representanter för polisen medverka.

– Det planeras ett möte med anledning av det här. Och det är inte ett möte för allmänheten, utan det berör framför allt föräldrar som har barn på den aktuella förskolan och där kommer vi ha två poliser närvarande, säger Christer Nordström.

Det är den aktuella förskolan och Knivsta kommun som kallat föräldrarna till ett möte under eftermiddagen. Sekretessen i polisutredningen är hög, och inga uppgifter har lämnats ut om hur många övergrepp som ha skett eller hur många barn som kan ha varit utsatta och inte heller hur misstankarna uppdagades. Den misstänkte mannen själv förnekar brott.

– Först vill jag säga att det som hänt vid den här förskolan berör oss alla djupt här på kommunen, säger Hans Åhnberg som är ansvarig förvaltningschef på Knivsta kommun.

Vad är viktigast att tänka på i det här läget?

– För vår del är det att verkligen se till att vi finns till hands och ger det stöd som vi kan ge till kommuninvånare och till föräldrar med barn i förskolor och skolor. Sedan går naturligtvis våra tankar till de som är direkt drabbade i sammanhanget, säger Hans Åhnberg. 

Kommunen är nu i färd med att informera föräldrarna på den aktuella förskolan.

– Det startade i dag. Mannen sitter anhållen, nu fortsätter utredningen och den kommer vara omgärdad av mycket sträng sekretess, säger han. 

Och folk ute på stan i Knivsta i dag var såklart berörda av det som uppdagats.

– Det är fruktansvärt. Jag har barn som går på förskola i Knivsta, så det känns väldigt hemskt.

Du ser ganska upprörd ut?

– Ja, jag har själv precis sökt jobb på förskola här i Knivsta, så att. Ja, usch, säger en man.

– Det är fruktansvärt. Jag har två barn på en förskola här i Knivsta så att det får inte hända, säger en kvinna.

Hur går tankarna just nu?

– Jag tänker på mina egna barn och hoppas att det inte är den förskolan såklart, men det är ju fruktansvärt vilket barn det än är som är utsatt.

Känner du oro själv?

– Ja. Det kommer nära.

Knivsta kommun informerar på sin sajt mer om händelsen och vilken hjälp och vilket stöd som finns att få.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".