Uppsalas landshövding Peter Egardt. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio
Uppsalas landshövding Peter Egardt. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

Vill ha mer balans kring vargjakten

Landshövdingen om hur vargdebatten ska sansas
1:32 min

Det krävs mer ödmjukhet i diskussionerna kring vargjakten, i dag saknar debatten sans och balans.
Därför vill Uppsalas landshövding Peter Egardt nu se en ny permanent vargkommitté som hanterar dialogen kring vargjakten.

– Förhoppningsvis så skulle en sådan kommitté leda till att man kan få konsensus, få en överensstämmelse när det gäller principerna, säger Egardt.

Peter Egardt skriver om det här på DN Debatt i dag, tillsammans med två före detta generaldirektörer för Naturvårdsverket.

De tre är oroade över att den samsyn som uppnåddes i den tidigare Vargkommittén, där Egardt var ordförande, nu alltså håller på att förbytas mot ett skyttegravskrig, där domstolarna får hantera de här frågorna i form av överklaganden.

– Det handlar väldigt mycket om juridiska resonemang och det handlar mindre om resonemang kring hur vi ska säkerställa att vi får en bra samexistens mellan människa och varg, säger Peter Egardt.

Därför vill de se en permanent Vargkommitté som hanterar den här dialogen istället för domstolarna, delvis eftersom domstolarna inte alltid går att se som expertis i de här frågorna.

Och en direkt dialog mellan regeringen och ledningarna för de organisationer som berörs är den bästa vägen, menar Peter Egardt.

– Egentligen så handlar det om att visa respekt för de beslut som är fattade. Riksdagen har fattat beslut om vad det är som utgör så kallad gynnsam bevarandestatus för varg och då ska man inte med juridiska fintligheter försöka förhindra processerna, oavsett om man är för jakt eller om man är mot jakt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".