Moskén i Uppsala. Foto: Sanna Karlsson / Sveriges Radio
Foto: Sanna Karlsson/Sveriges Radio

Oron finns kvar efter brandattentat

Judiska föreningen: Klart man blir orolig
1:37 min

Arbetet med att hitta gärningsmän som förorsakade attentatet mot moskén i Uppsala fortsätter hos polisen. Men det finns en oro bland muslimer och den judiska föreningen i Uppsala.

Polisen fortsätter att med en utökad bevakning säger Uppsalapolisens presstalesperson Christer Nordström:

– Just nu så fortsätter polisen med sin rondering och tillsyn av platserna. Hur det går till kan vi inte berätta om. Sen gjorde polisen fynd vid mosken som och de är föremål för teknisk undersökning och där avvaktar vi resultatet av de undersökningarna. Vi försöker nu på olika sätt främja olika åtgärder så verksamheten vid moskèn kan fortsätta som vanligt.

Har ni gripit någon?

– Ingen misstänkt finns.

Hos moskèn fortsätter verksamheten som vanligt och Uman Sayyed, talesman för moskén, är tacksam för stödet man fått.

– Medlemmarna är lite oroade, vad kommer att hända i framtiden. De funderar varför händer sånt här, är det vårt fel? Muslimerna i Uppsala moské är mycket glada för allt stöd och vi känner oss tryggare av det.

En annan grupp som utsätts för hot är den judiska församlingen. I Uppsala ser de med oro på utvecklingen med attentat.

– Det är klart att man blir orolig och bekymrad. Det blir man ju när det blir på det här sättet. Händer det något i mellanöstern så blir man hatisk mot alla judar. Och händer något sånt här terrordåd då är det likhetstecken med alla muslimer. Det är ju ganska likvärdig känsla. Den här ökade antisemitism är obehaglig över huvud taget, säger Regina Frydman, ordförande för judiska föreningen i Uppsala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".