SL-stolpe och pendeltågsresenären Tom Sandstedt vid Uppsala resecentrum. Foto: Martin Hult/Sveriges Radio
SL-stolpe och pendeltågsresenären Tom Sandstedt vid Uppsala resecentrum. Foto: Martin Hult/Sveriges Radio

Resenärer förlorar biljett-tid

Tom Sandstedt: I två år har det inte fungerat och det är jobbigt
1:43 min

Resenärer som åker med SL-tåg från Uppsala till Stockholm förlorar mellan 20 och 30 minuter av de två timmar som biljetten är giltig. Tom Sandstedt är en av passagerarna som känner sig blåst.

- I två år har det inte fungerat och det är jobbigt. 

Det är många passagerare som passerar centralstationen varje dag här i Uppsala. Och passagerarna som åker med SL-tågen mellan Uppsala Stockholm blir fler och fler. Resan med SL registreras här vid SL-stolpen men ska inte börja gälla förrän vid Arlanda. Det innebär att passagerarna går miste om 20 minuter upp till en halvtimme som de kan åka vidare på i Stockholm. Tom Sandstedt åker ofta till Nykvarn och blir tvungen att betala ytterligare en biljett, fast den andra biljetten ska gälla.
- Då får jag betala för en ytterligare biljett fast jag inte skulle ha behövt det. Det måste gå att programera den så att den ger den tid som gäller från Arlanda. Då har du 120 minuter på dig om du åker vidare med tunnelbana eller buss i Storstockholms området. Det gäller ju inte bara mig utan många andra också som står i samma situation. Att man faktiskt inte får det man har betalat för.

Hos SL svarar Christian Hoffman så här:
- Det som gäller när man reser från Uppsala till Stockholm är, att det finns en valideringsstolpe i Uppsala som man kan validera sin biljett på och det är då den tiden börjar att gälla. Vi har inte de tekniska möjligheterna att göra det på ett annat sätt. 
Är det rättvist att behöva köpa ny biljett när det står att den andra ska gälla?
- Det är så man får resa helt enkelt att man får räkna ner den tiden och att man förlorar 20 minuter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".