Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio
Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio

Fri från alla misstankar om våldtäkt mot barn

2:32 min

Mannen som suttit häktad misstänkt för grov våldtäkt mot barn på en förskola i Knivsta kommun har släppts ur häktet och det finns inte längre några brottsmisstankar mot mannen.

Den man som varit häktad misstänkt för våldtäkt mot barn på förskola släpptes i dag från häktet och kammaråklagare Stefan Ekeroth bekräftar att inga misstankar kvarstår mot mannen.

– Utifrån vad som har framkommit i utredningen så saknas ju all anledning och anta att det är den tidigare häktade mannen som gjort sig skyldig till det här brottet. Vilka utredningsåtgärder och vad som har framkommit, som har lett oss dit, kan jag inte kommentera i nuläget eftersom förundersökningen pågår, säger Stefan Ekerot.

– Det finns fortfarande, utifrån de uppgifter som finns från målsäganden, anledning att anta att hon har utsatts för någon form av sexuellt övergrepp, men i nuläget saknas någon misstänkt person som i stället kan misstänkas. Men utredningen fortgår, säger Stefan Ekeroth.

Misstankarna är avskrivna mot den tidigare häktade?

– Den tidigare häktade är helt avförd. Vi har gjort bedömningen att det saknas alla anledning att anta att han har gjort sig skyldig till det här brottet.

Var det så att anmälan ursprungligen kom från socialtjänsten?

– Den grundar sig ursprungligen i uppgifter från målsägande och hur det sedan har kommit fram det kan jag inte kommentera i nuläget, säger Stefan Ekeroth.

Ångrar du något i hur ni skött det här fallet?

– När man får en sådan här anmälan så finns det flera aspekter. Man ska dels ta hänsyn till att man ska få en så god utredning som möjligt, men samtidigt så är det ju också så att i det här fallet så fanns det misstankar om övergrepp mot barn i en miljö där det vistas många andra barn och så valde jag att agera på de uppgifter som fanns. Och utifrån den information jag hade då så anser jag fortfarande att jag agerade rätt. Sedan kan man vid eftertanke konstatera att det blev så här, men min bedömning är att det skötts precis som det ska, säger Stefan Ekeroth.

Mannen, som förnekat brott, häktades i söndags som skäligen misstänkt för grov våldtäkt mot barn, men avförs nu alltså från utredningen. Och den anställdes försvarare, advokat Johan Mellgren, berättar om hur han reagerar på beskedet. 

– Det är ju naturligtvis med stor lättnad och inte minst min huvudman är nog enastående glad, även om jag inte hunnit prata med honom.

Har du pratat med någon annan i hans närhet?

– Jag har pratat med anhöriga till honom som också naturligtvis är väldigt lättade.

Vad säger du om hur det här har skötts?

– Polis, åklagare och domstol. Jag kan inte ha så stora synpunkter på hur de har skött det här det är naturligtvis väldigt allvarliga misstankar som har uppstått. Men att man kunde tagit det lite lugnare och inte frihetsberövat honom det första man gjorde

Var det ett väntat besked för dig?

– Ja, det var nog väntat och jag tycker att det är bra att åklagare och polis har jobbat snabbt med det här och att de har tagit det här beslutet så pass snabbt i stället för att, till exempel, bara släppa honom och säga att misstankarna kvarstår. Det var väldigt viktigt för honom att få beskedet att misstankarna är avskrivna också, säger advokat Johan Mellgren.

Men med anledning av vad ett barn berättat så finns det, enligt kammaråklagare Stefan Ekeroth, fortfarande skäl att fortsätta utredningen, men i nuläget finns ingen misstänkt.

Även polisen säger att utredningen av brottet kommer att fortsätta, men att mannen alltså inte längre är misstänkt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista