Tomas Algotsson, butikschef Sefina Pantbank. Foto: Stefan Hesserud Persson / SR
Tomas Algotsson, butikschef på Sefina Pantbank, bedömer att P4 Upplands gamla radio från 1960-talet räcker till att låna ett par hundralappar. Foto: Stefan Hesserud Persson / SR

Uppsving för pantbanker i januari

Ökar utlåning med 10-15 procent
6:21 min

Julen har slitit hårt på många plånböcker, barnbidraget kommer först imorgon och januarilönen dröjer ytterligare några dagar för många. Några som märker av det här är pantbankerna som ökar sin utlåning.

Försäkringskassan kallar 19 januari årets fattigaste dag för barnfamiljer, eftersom barnbidraget kommer först imorgon. På Sefina Pantbank i centrala Uppsala ökar man under januari sin utlåning med 10-15 procent.

– Januari är ju en lång månad efter jul, och många har gjort av med mycket pengar inför jul. Nu är det långt till lön och då är det bra att komma hit för extrapengar, säger butikschefen Tomas Algotsson.

Vad kommer folk hit med för föremål?

– Det vanligaste är smycken och klockor. Men också antikviteter, musikinstrument, elektronik... Allt som har ett värde kan man låna på.

När kunder kommer in med föremål görs en värdering för att avgöra hur mycket pengar pantbanken kan låna ut. Därefter ligger föremålet i fyra månader, och har lånet inte betalats tillbaka efter sex månader säljs föremålet på auktion.

– Men ungefär 85 procent av de som belånar föremål hämtar tillbaka sina saker, säger Tomas Algotsson.

Märker du någon desperation hos folk som kommer hit i januari?

– Ibland kan det vara så. Då försöker man hjälpa till så gott det går. Det är synd att det kan gå så långt.

Stefan Hesserud Persson
stefan.hesserud_persson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".