Lucas Almarsson och Emil Nordberg. Foto: Stefan Hesserud Persson / SR
Förskollärarstudenterna Lucas Almarsson och Emil Nordberg. Foto: Stefan Hesserud Persson/Sveriges Radio

Manliga förskollärarstudenter känner sig utpekade

"Vill inte att folk ska anta någonting"
1:01 min

Den manlige förskoleanställde som häktades igår misstänkt för grov våldtäkt mot barn är inte längre misstänkt. Men manliga förskollärarstudenter känner sig ibland utpekade när sådana här saker inträffar.

Emil Nordberg och Lucas Almarsson läser sista terminen på förskollärarprogrammet i Uppsala:

– Ja, man känner sig lite utpekad. Man vill ju bli en så bra förskolelärare som möjligt, men man är rädd att man inte får den möjligheten för att man inte vågar jobba på det sätt man vill, säger Emil Nordberg.

– Någon gång när jag var med en kompis på hennes praktik stod jag och väntade utanför förskolan. Då kändes det obekvämt eftersom jag fick för mig att de trodde att jag stod och tittade på barnen. Fast jag bara väntade på min kompis. Det är jobbigt att känna så, för man vill inte att folk ska anta någonting, säger Lucas Almarsson.

Emil Nordberg berättar att föräldrar ibland väljer bort förskolor där det jobbar manlig personal.

– Jag har jobbat på en sådan, och det är jättetragiskt att det är så. Samtidigt måste man förstå föräldrarna som inte vill att något ska hända deras barn. Men man måste också lita på förskolan och personalen som jobbar där, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".