Bild från filmen Himmel över Flogsta.
1 av 2
Bild från filmen Himmel över Flogsta.
Filmregissören Viktor Johansson.
2 av 2
Filmregissören Viktor Johansson.

Uppsalafilm redo för Göteborgs filmfestival

"Häftigt att ha premiär på Nordens största festival"
5:54 min

I slutet av februari är det dags för den årliga Göteborgs filmfestival. Ett av bidragen handlar om Uppsala, nämligen filmen Himmel över Flogsta.

– Det är jättehäftigt att ha premiär på Nordens största filmfestival. De gav mig en deadline, jag var tvungen att klippa riktigt hårt det sista för att få den klar, berättar regissören Viktor Johansson.

Hur sätter man gränsen för när en film är klar?

– När musiken är på plats, säger han och skrattar. Festivalen fick se filmen utan musik och de tyckte den var bra och tog in den. Men det är när musiken kommer på som det blir film, eller magi. Filmen handlar om studenterna i Flogsta, som sitter inspärrade i fyra år i sina rum. Det här är den mest aktiva perioden i deras liv, de vill helst röra på sig och dansa men måste istället begrava huvudet i böcker. En del blir knäppa av det här, och det är det filmen handlar om, säger Viktor Johansson.

Filmen är en slags semidokumentär, alltså en film som utgår från det dokumentära. Här kan du se en trailer för filmen Himmel över Flogsta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".