Pavel Gamov, Sverigedemokraterna. Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio
Pavel Gamov, Sverigedemokraterna. Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio

Misstroendeförklaring röstades ner

"Alliansen har bekänt färg"
11 min

Misstroendeförklaringen mot statsminister Stefan Löfven röstades som väntat ner i riksdagen idag. Pavel Gamov (SD) menar att Alliansen i och med detta kan ses som en del av regeringsunderlaget.

För att rösta bort Stefan Löfven krävdes att  minst 175 ledamöter röstade ja till förslaget för att visa att de inte har något förtroende för statsministern.

Det blev till slut 45 ledamöter som röstade ja, 133 som röstade nej. 155 ledamöter valde att lägga ner sina röster. Riksdagen röstade alltså som väntat ner misstroendeförklaringen mot statsministern.

Pavel Gamov, riksdagsledamot och distriksordförande för Sverigedemokraterna i Uppland, menar att Alliansen i och med detta kan ses som en del av regeringsunderlaget:

– Ja, i och med att man lägger ner sina röster och därmed stödjer Stefan Löfven och hans ansvarslösa regering, säger han.

Men trodde ni på allvar att ni kunde fälla regeringen genom det här?

– I det här fallet ville vi se om de påstått borgerliga allianspartierna skulle stödja det här eller inte. Nu valde de att inte göra det, och då menar vi att de bekänt färg och ska ses som en del av regeringsunderlaget.

Sverker Gustavsson, professor emeritus i statsvetenskap vid Uppsala universitet, säger att Sverigedemokraterna genom sitt initiativ vill stressa de borgerliga väljarna.

– Man vill framställa sig själva som det enda oppositionsalternativet, säger han.

Uppnår man något då?

– Det kan få den effekt man avser, men det kan också tänkas att folk kan skilja mellan spelregler för demokratin och sakfrågor, och förstår att spelreglerna är viktiga. Och i så fall verkar det emot Sverigedemokraterna, om folk upplever dem som oseriösa och ett parti som vill skapa kaos.

Tova Kurkiala Medbo
tova.kurkiala_medbo@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".