Psykiatrins hus vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Foto: August Bergkvist / SR
Psykiatrins hus vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Foto: August Bergkvist / SR

Psykiatrin tvingas spara 30 miljoner

Sören Bergkvist (V): "Det är klart att det är oerhört tufft"
1:40 min

Psykiatrin i Uppsala län ska spara 30 miljoner i år, det beslutade landstingets produktionsstyrelse i går. Ett löftesbrott från den rödgröna majoriteten, säger de borgerliga.

Alliansen pekar på att de rödgröna sagt att psykiatrin är ett av de områden de vill satsa på.

– Jag är väldigt förvånad över att först går vänstern ut med att man ska satsa på psykiatrin, men i verkligheten fattar man ett beslut på ett bristfälligt underlag som innebär en besparing på 30 miljoner. Det strider absolut mot det som var utlovat. Jag har svårt att tänka mig att man kan spara 30 miljoner kronor på ett verksamhetsområde utan att det får några konsekvenser för patienterna, säger Anna-Karin Klomp (KD), andra vice ordförande i produktionsstyrelsen.

Anna-Karin Klomps kritik riktar sig alltså mot den rödgröna majoriteten i produktionsstyrelsen, där Vänsterpartiets Sören Bergqvist är ordförande. Sören Bergqvist säger att det är Akademiska sjukhuset självt som beslutat att spara 30 miljoner på psykiatrin för att få ihop sjukhusbudgeten, som ett led i landstingets förändrade sätt att fördela sina pengar:

– Vi tar ju inte beslut om enskilda divisioners ekonomi, utan det ligger på Akademiska sjukhuset internt att fördela sina kostnader och intäkter, säger Sören Bergqvist (V).

Vad säger du om Anna-Karin Klomps kritik om att ni lovat att satsa på psykiatrin och nu begår ett löftesbrott?

– Ja, alltså, vi kommer ju att noggrant följa det här. Och vi har sagt i vårt majoritetsprogram att vi under 2015 ska ta fram en handlingsplan mot den psykiska ohälsan i länet. Jag tycker kanske inte att det här strider mot vad vi har lovat, utan vi försöker se till att vi får en balans på totalen mellan uppdrag och ekonomi. Jag är fullt medveten om att det kommer att bli ett tufft år, och det är inte bara psykiatrin som kommer att få kämpa hårt för att få sin ekonomi att gå ihop.

Vad tror du att det betyder för psykiatrin att spara 30 miljoner i år?

– Ja, det är klart att det är oerhört tufft, och det är klart att det får konsekvenser och att vi troligen inte kan öka vår vårdproduktion, vilket vi antagligen skulle behöva göra, säger Sören Bergqvist (V), ordförande i landstingets produktionsstyrelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".