Arkivbild: Svea Hovrätt
Arkivbild: Svea Hovrätt

Våldtäktsdömd präst överklagar

Advokat: Vi yrkar att han ska slippa fängelse
1:16 min

Den präst i Uppsala stift som i slutet av december dömdes för våldtäkt mot barn överklagar nu domen till Svea hovrätt. Idag kom även beskedet att han förklaras obehörig som präst. 

I överklagan framgår det att prästen vill att brottsrubriceringen ändras från våldtäkt mot barn till sexuellt utnyttjande, vilket är vad mannen erkänt. Roger Häggquist är prästens advokat och han tror att deras möjligheter i hovrätten är goda.

– Praxis när det gäller ungdomar under femton år som haft relationer med vuxna och de varit frivilliga är att de brukar dömas som sexuellt utnyttjande och inte våldtäkt mot barn, säger Roger Häggquist.

Vilket straff hoppas ni på?

– Vi hoppas att tingsrätten ska döma annat straff än fängelse som påföljd, med hänsyn till att han redan suttit fängslad och i häkte, samt att han mist sin tjänst. 

Trots överklagan så har Domkapitlet i Uppsala stift idag beslutat att mannen inte längre är behörig som präst. I ett pressmeddelande sägs det att prästen frivilligt har avsagt sig vigningstjänsten som präst och så blev också beslutet.

– Det hela är tragiskt från början till slut. Men med tanke på det ansvar en präst har finns inget annat möjligt slut efter det som har hänt, säger biskop Ragnar Persenius.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".