Almtunas presskonferens. Foto: Nils Lundin/Sveriges Radio
Delar av Almtuna IS styrelse på dagens pressträff i Gränby ishall: fr v Jörgen Enström, Josef Mattsson, ordföranden Roger Lodén och Anders Wärefors. Foto: Nils Lundin/Sveriges Radio
Hockeyallsvenskan

Nu ska Almtuna bygga från grunden

"Vi har haft en för optimistisk budget"
2:05 min

Det var lockelsen att försöka nå avancemang till högsta serien under den här säsongen som till slut spräckte Almtuna IS budget. Det framkom då Uppsalaklubben i dag hade presskonferens för att berätta om sin ekonomiska kris. 

Den här säsongen har lagen i allsvenskan extra god chans att nå högsta serien SHL (Svenska Hockeyligan) eftersom den serien nästa säsong utökas med två lag. Och det var den chansen som Almtuna ville försöka ta, säger klubbens ordförande Roger Lodén. 

– Vi har haft en för optimistisk budget vad gäller spelartrupp och vi hade för mycket kostnader i början på säsongen. Vi borde ha lagt en mindre budget utifrån vad vi klarat av att sälja. Sen så försökte vi fokusera på att prestera sportsligt för att det överhuvudtaget skulle vara intressant med en arena, säger Roger Lodén.

Ni satsade på att gå upp i SHL?

– Vi hade förutsättningar för det, men sen så fick vi väldigt mycket skador. 

Alla skadorna ledde till att prestationerna blev sämre och publikintäkterna sjönk. Till det kom beskedet att planerna för den nya arenan Uppsala arena försenas, eftersom en miljökonsekvensbeskrivning måste tas fram för att utreda följderna för den utrotningshotade vattensalamandern om arenan byggs. Det fick i sin tur hockeyintresset att svalna hos både sponsorer och publik. Almtuna ser nu ut att gå med 2.5-3 miljoner i underskott den här säsongen, och klubben ska nu genomgå en så kallad rekonstruktion under ledning av advokaten Håkan Rudström.

I väntan på en ny arena kommer Almtuna i fortsättningen att agera med större säkerhetsmarginal än den här säsongen.

– Vi kommer att se till att säkerställa föreningens fortlevnad, bygga i från grunden med ungdom på juniornivå. Sen på seniornivå så får vi lägga oss på den sportsliga nivå som våra medel klarar av, säger Roger Lodén. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".