Stefan Löfven i Uppsala i dag. Foto: Stefan Hesserud Perssson/Sveriges Radio.
Stefan Löfven i Uppsala i dag. Foto: Stefan Hesserud Perssson/Sveriges Radio.

Löfven på besök i Uppsala i dag

"Vi kan absolut vända utvecklingen"
0:58 min

Statsminister Stefan Löfven har i dag besökt Ångströmslaboratoriet i Uppsala. Besöket handlade till stor del om hur forskningen och företag ska kunna stöttas och arbetstillfällen skapas.

– Det är två ingredienser som behövs. Det ena är just kompetensen i dess olika former och mer entreprenörskap, affärsmodeller, marknadsfrågor och så vidare. Och den andra ingrediensen är kapital, där vi också behöver se över det statliga kapitalet. Hur det används på bästa sätt. Den tydligaste fasen som jag menar att offentligt kapital ska användas på, det är i de tidiga faserna, när marknaden inte riktigt har kommit till, säger Stefan Löfven.

I Uppsala finns en stark läkemedelsindustri, men det är också en bransch som tvingas säga upp mycket folk och flyttar utomlands.

Hur kan man vända den utvecklingen?

– Vi pratade om det i förmiddags här att vi absolut kan vända den, för vi har i Sverige möjlighet att koppla i hop sjukvården med forskning, med utbildning, med läkemedelstillverkning, med medicintekniktillverkning och gör vi det på rätt sätt så har vi alla möjligheter att komma rätt, säger Löfven.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".