Kärleksbudskap utanför Uppsala moské. Foto: Stefan Hesserud Persson / SR
Kärleksbudskap utanför Uppsala moské. Foto: Stefan Hesserud Persson / SR

Muslimer känner av ökad islamofobi

"Kvinnor i slöja attackeras"
9:23 min

Idag är det två veckor sedan islamistiska terrorister attackerade en tidningsredaktion i Paris. Och Uppsalas muslimer har märkt av en tilltagande islamofobi sedan dess.

Det menar åtminstone Mohammed Tahir, ordförande för Svenska muslimer för fred och rättvisa i Uppsala:

– I efterdyningarna av attacken har vi sett ökade attacker mot framför allt kvinnor med slöja, som upplevt osäkerhet och känt sig som ett synligt mål. Det kan handla om verbala påhopp men även våldshandlingar. Och många inom det muslimska civilsamhället får mejl där vi sammankopplas med de här galningarna, säger han.

Han menar också att muslimer bara får uttala sig i media när något hemskt har hänt.

– Och jag tror att det gör att risken för sammanblandning mellan den muslimska majoriteten och den extrema minoriteten ökar.

Men här på Uppsala moskés ingångar hänger fortfarande mängder med kärleksbudskap efter brandbombsattacken mot moskén på nyårsnatten, något som uppmärksammades stort i media. Är inte det ett tecken på att bilden inte är entydigt?

– Jo, absolut. Och jag tror att det ute i samhället finns en mer varierad bild. Men jag tror tyvärr att mediebilden är fokuserad på hemskheter ute i världen, säger Mohammed Tahir.

Stefan Hesserud Persson
stefan.hesserud_persson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".