Bålsta vårdcentral Foto: Cathrin Reth SR Uppland
Bålsta vårdcentral (arkivbild). Foto: Cathrin Reth/Sveriges Radio.

Förlikning kring Bålsta vårdcentral

"Landstinget har förlorat på den här utdragna resan"
2:03 min

Landstinget i Uppsala har nu nått en förlikning i den långvariga striden med de bolag som stod bakom Bålsta vårdcentral och dess konkurs 2012.

Vid konkursen hade vårdcentralen stora skulder till landstinget, som sen i flera rättsprocesser försökt få in pengarna. Nu har en kompromisslösning nåtts, säger landstingets chefsjurist Jens Larsson, som framhåller att det varit en komplicerad rättstvist med många turer fram och tillbaka.

– Jag skulle säga att landstinget har förlorat på den här utdragna resan. Som tur är har patienterna i Bålsta värnats, men landstinget vill ju ha goda relationer till våra affärspartner. Så det har varit en väldigt utdragen och komplicerad process, som vi bara kan beklaga, och jag har nu lämnat in ett förslag till våra politiker om att vi ska runda av den här affären, säger Jens Larsson, chefsjurist på Uppsala läns landsting.

Det var det danskägda bolaget Medpro Clinic som drev Bålsta vårdcentral efter att ha köpt vårdcentralen från landstinget för 20 miljoner. Men bolaget visade sig inte klara av att betala köpesumman utan fick, under kritiserade former, fortsätta att driva vårdcentralen mot att man betalade in summan i delar vartefter.

Men när konkursen var ett faktum var bolaget fortfarande skyldigt landstinget 15 miljoner, som landstinget försökt få in från Medpro Clinics moderbolag Medpro, som till slut försattes i konkurs också det.

Bolagets ägare i Danmark stämde i sin tur landstinget med anklagelser om att landstinget skulle ha gett felaktiga förespeglingar om vilka villkor som gällde för etableringen i Bålsta, och sammanlagt finns i dag fem rättsprocesser mellan parterna i Sverige och i Danmark, rättsprocesser som nu kommer att avslutas i och med den förlikning som nåtts.

Förlikningen innebär att de danska ägarna ska betala ytterligare två miljoner till landstinget. Totalt har landstinget under hela det utdragna skeendet velat ha in 25 miljoner från de danska ägarna, men fått 15 miljoner.

– När vi räknat samman och summerat inför landstingsstyrelsen så är det så att säga 15 miljoner som vi räddat hem. Beroende på hur man räknar kan man naturligtvis säga att vi förlorat 10 miljoner, men som vi såg det fanns aldrig de här 10 miljonerna, de har i alla fall aldrig funnits i det här bolaget, de hade inte de pengarna och då får man ju inse det. Men jag tror också att det var värt att driva den här kampen, för att visa att landstinget är en partner man kan lita på och att vi tycker att det är viktigt med avtal, säger chefsjuristen Jens Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".