Dannemoragruvan (arkivbild). Foto: Sanna Richter/Sveriges Radio.
Dannemoragruvan (arkivbild). Foto: Sanna Richter/Sveriges Radio.

Arsenik i dammet från Dannemoragruvan

"Vi hade gärna sett att det kunnat gå snabbare"
2:02 min

Samtidigt som Dannemora Mineral kämpar för att undvika hotande konkurs, så pågår en kamp mot luftföroreningarna från Dannemoragruvans stenkross. Ett problem är att gruvdammet innehåller arsenik.

Två gånger har Lasse Ahlgren, som bor i Dannemora, tagit urinprov för att kolla hur mycket arsenik han fått i sig. De visade på tre och fyra gånger så höga halter som medelvärdet i landet. Han blev inte förvånad.

– Det var mer en bekräftelse. En sorglig bekräftelse.

Men ännu vet man inte att arseniken i urinen kommer från stendammet. Arsenikhalter i urin kan variera mycket och en sort skulle ha kunnat bero på att han ätit mycket fisk.

– Vid de tillfällen som jag tagit prover, så har jag inte gjort det.

Nu väntar Lasse Ahlgren på besked om vilken sorts arsenik han hade i kisset. Han tror att de förhöjda arsenikhalterna beror på dammet från stenkrossen vid gruvan.

– Att det finns arsenik här det vet vi ju. Stenkrossen är ett stort bekymmer. Och vi har den ju i stort sett 24 timmar om dygnet 365 dagar om året. Där har vi en tillsynsmyndighet som borde ha reagerat för länge sedan. Det stod i domen att det skulle vara i ett inledningsskede som man skulle krossa sten på backen. Men det är ju passerat för länge sedan.

Vad tycker du om länsstyrelsens agerande?

– Väldigt lamt.

Thomas Waara är miljöskyddsdirektör på länsstyrelsen.

– Vi har hittills inte haft något som indikerar att dammet skulle vara hälsofarligt, säger han.

Länsstyrelsen som är tillsynsmyndighet har krävt att Dannemora Mineral ska flytta stenkrossandet ner under jord innan 2015 har gått.

– Vi hade gärna sett att det hade kunnat gå snabbare. Men rent tekniskt är det inte möjligt, eftersom man måste göra ett nytt bergrum under mark.

Men Lasse Ahlgren på Norrnäsvägen i Dannemora tycker att det är alldeles för långt att behöva vänta till nästa årsskifte.

– Hur lång övergångstid ska man ha? Vi har i princip en dom från 2008 och det är 2015 nu, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".