Ralf Nordén VD Dannemora Mineral AB. Foto Sanna Richter
Ralf Nordén VD Dannemora Mineral AB. Foto Sanna Richter

Dannemora Minerals VD om dammet

"Vi vet om att dammet är ett problem"
1:31 min

Personalen i Dannemora gruva har nu testats för att se om de får i sig för mycket arsenik från dammet från gruvan. 

Att gruvan dammar och att det finns arsenik i dammet är känt och från bolagets sida har man vidtagit flera åtgärder för att minska dammet. 

– Vi vet ju om att dammet är ett problem, men under åren har vi vidtagit åtgärder för att minska dammet. Men så länge stenkrossen ligger över jord kan vi inte få bort det helt, säger Ralf Nordén.

Lasse Ahlgren, är en av de Dannemorabor som tagit urinprov för att kolla hur mycket arsenik han fått i sig. De visade på tre och fyra gånger så höga halter som medelvärdet i landet. Han tror att de förhöjda arsenikhalterna beror på dammet från stenkrossen vid gruvan. Men huruvida det stämmer eller inte vet man inte än.

Bolaget har ett krav på sig att flytta ner stenkrossen under jord före årets slut, och det försöker bolaget nu hitta finansiärer till. I väntan på det har bolaget alltså vidtagit andra åtgärder, och också tagit prover på personalen, men där har svaren inte kommit än.

– Det är ju inte verifierat att det är dammet som orsakar ohälsa, men vi följer det här, säger Ralf Nordén. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".