Dannemoragruvan. Foto: Niklas Norén/SR
Dannemoragruvan. Foto: Niklas Norén/SR

Risker med damm från gruvan ska undersökas

"Partiklar är inte lämpligt att få ner i lungorna"
1:56 min

Dammet från Dannemora gruvas stenkross ska nu undersökas närmare. Det har länsstyrelsen bestämt. För Dannemora mineral är det ju samtidigt en kamp mot klockan att hinna få fram finansiärer inom tre veckor för att undkomma hotet om konkurs.

Det är redan klart att gruvdammet innehåller arsenik, men det är mängden dammpartiklar som länsstyrelsen i första hand vill få bättre koll på.

- Partiklar är inte lämpligt att få ner i lungorna. Det är dammet som sådant som kan vara en hälsorisk, inte nödvändigtvis att det innehåller arsenik. Men vi vill gärna titta på den frågan också, säger Thomas Waara som är miljöskyddsdirektör på länsstyrelsen..

Lasse Ahlgren som bor i närheten av gruvan har nyligen lämnat två urinprov där man mätte upp tre och fyra gånger så höga halter arsenik som medelvärdet i Sverige. Men det behövs mer underlag säger Thomas Waara.

- Ett prov taget på en person säger egentligen ingenting. Man behöver veta mer. Sedan är det naturligtvis en signal att det är angeläget att titta på dammningen, så man kan utesluta att det är orsaken till det här

Kan det bli aktuellt med fler provtagningar på dem som bor omkring?

- Det vet jag idag inte.

Hur ser ni på dammutsläppet?

- Som vi ser på den verksamhet som bedrivs idag, så dammar det för mycket.

Ni är tillsynsmyndighet. Vad gör ni nu?

- Vi ska se till att bolaget tar de tester och undersökningar som behövs. Sedan ska vi låta institutionen för arbets- och miljömedicin vid Uppsala universitet titta på det.

Dannemora mineral har ju stora ekonomiska problem. Kan ni ta någon hänsyn till det?

- Nej, det kan vi inte. Ska man bedriva verksamhet måste man kunna göra det på ett bra sätt. Och i det ligger också att kontrollera verksamheten och vidta åtgärder så man inte påverkar miljön på ett oacceptabelt sätt.

Ulla de Verdier

ulla.deverdier@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".