Arkivbild. Sallén basket i röda linnen. Foto: Karima Edell/Sveriges Radio
Arkivbild Sallén basket. Foto: Karima Edell/Sveriges Radio

Tuff ekonomi för många elitklubbar

"Det är kämpigt varje månad"
2:14 min

Det är inte bara bandyn och hockeyn som brottas med sin ekonomi. Många elitklubbar i Uppsala har det tufft ekonomisk. Det visar en genomgång som Upplandsnytt har gjort.

– Det är jättetufft. Det är kämpigt varje månad att kunna betala ut arvoden till spelarna och hyra.

Sallén basket ligger i toppen av basketligan. Ett av landets bästa dambasketlag. Men pengarna går det sämre med, säger Åsa Pettersson Danielsson som är ordförande för Sallén basket

Hur illa är det då?

– Illa.

Måste ni göra er av med spelare?

– Nej, vi klarar oss i dagsläget, men det är en kamp hela tiden.

Pengar är ett ord som dominerat sportrapporteringen i Uppsala de senaste veckorna. Ekonomisk kris för Sirius bandy. Ekonomisk kris för Almtuna hockey.

Vi har pratat med sex andra elitlag i Uppsala för att höra hur det är ställt. Och bilden är tydlig, klubbarna jobbar hårt för att få ihop det ekonomiskt. Marginalerna är små för de allra flesta. Som för Sallén basket. Sirius fotboll är ett annat exempel. Klubben gick back förra året säger man, och skär i verksamheten för att spara. Läget är tufft för många klubbar. Man berättar att det är svårt att få sponsorer. Och att publiken i Uppsala är svårflirtad. En annan förklaring är att när man satsar för att nå högre sportsligt, så ökar ju också kostnaderna. Men pengarna rullar inte in i samma takt.

Har ni för stora kostnader då?

– Det kan man säga på ett sätt. Om vi inte hade spelare som vi arvoderade så försvann ju kostnaderna. Å andra sidan skulle vi inte vara en av de topp tre i Sverige idag utan de spelare vi har.

En annan aspekt av sportekonomin verka vara kön. Det säger flera vi pratar med. Att villkoren är olika för damer och herrar. Herrarna har lättare att få sponsorer menar Åsa Pettersson Danielsson:

– Jag vet inte, det är väl coolare med herridrott helt enkelt. Så är det ju. Och det tycker jag är jättetråkigt.

Vad hoppas du på nu då?

– Ett mirakel. Nej, jag hoppas naturligtvis att företagen ska förstå vilken chans de faktisk har att vara med och se till att dambasketlaget i Uppsala finns, och att vi kan vara bäst i Sverige.

Tomas Magnusson

thomas.magnusson@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".