Helge Fossmo skyddas av bevakningspersonal på Svea Hovrätt. Foto: Bertil Ericson/TT
Helge Fossmo skyddas av bevakningspersonal på Svea Hovrätt. Foto: Bertil Ericson/TT

Inget tidsbestämt straff för Fossmo

Fossmos advokat: En besvikelse
1:58 min

Den livstidsdömde före detta Knutbypastorn Helge Fossmo måste sitta kvar i fängelse på obestämd tid. En motgång, säger Helge Fossmos advokat Anton Strand om hovrättens beslut i dag. 

Göta hovrätt upphävde i dag Örebro tingsrätts tidigare beslut om att bevilja en tidsbestämning av livstidsstraffet. 

– Det är ju en besvikelse att hovrätten ändrar tingsrättens beslut. Det som är viktigt att framhålla är att hovrätten inte gör någon annan bedömning om straffvärdet. Det datum som Helge Fossmo friges blir med största sannolikhet fortfarande detsamma trots att tidsbestämningen sker vid ett senare tillfälle, säger Fossmos advokat Anton Strand.

Helge Fossmo har hittills suttit av elva år på det livstidsstraff han dömdes till. Det var 2004 som han dömdes till livstids fängelse för för anstiftan till mord och för anstiftan av försök till mord i två fall under sin tid som pastor i en Filadelfiaförsamling i Knutby.  

Efter att han ansökt om att få livstidsstraffet tidsbestämt gick Örebro tingsrätt i oktober förra året med på hans begäran och bestämde straffet till 24 års fängelse, vilket med sedvanlig avräkning med en tredjedel av straffet skulle inneburit att Helge Fossmo skulle bli fri 2020, om fem år.

Men efter att åklagarsidan överklagat väljer nu Göta hovrätt att upphäva det tidigare beslutet, och Helge Fossmo ska nu alltså fortsätta att avtjäna sitt straff utan någon bortre tidsgräns.

Hovrätten tycker inte att det finns skäl till att redan nu göra en tidsbegränsning, den får göras närmare den tidpunkt det är aktuellt att han kan släppas fri, menar hovrätten och bedömer att det kan ske tidigast 2020.

Hovrätten pekar på att Fossmo i sin brottslighet uppvisat en exceptionell hänsynslöshet som förorsakat stort lidande och hänvisar också till en osäkerhet vad gäller återfallsrisken och till Rättsmedicinalverkets utlåtande om att Fossmo, som det heter, inte tycks ha tillfredsställande insikt i sina personlighetsmässiga brister.

Chefsåklagaren i Västerås Tomas Olsson är nöjd med utslaget, och han håller inte med advokaten om att hovrätten skulle ha konfirmerat att straffets längd blir 24 år.

– Inte riktigt, för att hovrätten har skrivit i sitt beslut att det är i varje fall 24 år. Tingsrätten skrev att det var 24 år. Men i varje fall 24 år betyder att det blir en ny prövning nästa gång han ansöker, säger åklagare Tomas Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".