Räddningstjänst finns nu på plats
1 av 2
Så här såg det ut utanför postterminalen vid tolvtiden. Foto: Anders Prammefors/Sveriges Radio
Flera brandbilar finns på plats utanför postterminalen
2 av 2
Foto: Anders Prammefors/Sveriges Radio

Vitt pulver var bakpulver

Polisen: Vi vet inte vad det är för vitt pulver
1:58 min

Det var bakpulver i det kuvert som gjorde att tre personer skickades till sjukhus och  postens lokaler i centrala Uppsala spärrades av i går. Enligt polisen blev analysen av det vita pulver som fanns i kuvertet klar i natt och det visade sig alltså vara vanligt bakpulver.

Polis och räddningstjänst larmades i går till postlokalerna på Kungsgatan i centrala Uppsala, där det hittats ett brev som det rann vitt pulver ur. Klockan 17 var polisens bombskydd på plats.

Personalen på postterminalen fick gå hem och all verksamhet avbröts tills dess att man tog reda på vad pulvret är. Tre personer har fördes till sjukhus för kontroll. 

Det hade inte riktats några hot mot lokalen. Polisens presstalesperson Lisa Sannervik förklarar varför man tog händelsen på så stort allvar:
– Under de senaste månaderna så har vi haft ett antal sådana här incidenter i Sverige, där man har hittat försändelser med vitt pulver. Vi har ju instruktioner för hur vi ska agera när det kommer sådana här larm.

Är det mjältbrand man är rädd för i första hand?

– Vi vet ju inte vad det är för vitt pulver, säger Lisa Sannervik.

Det var strax före klockan elva som räddningstjänst och polis larmades till postens lokaler på Kungsgatan i centrala Uppsala. 

Det var en ganska samlad, men något väntande och osäker känsla bland de som var där, beskrev vår reporter stämningen på plats. Ett kuvert i A4-storlek upptäcktes, och det läckte alltså ut ett vitt pulver som beskrevs som mer likt mjöl än socker.

Efter ungefär en och en halv timma så sanerades tre personer som varit i närheten av kuvertet och de fördes sedan till Akademiska sjukhuset för kontroll.

– Vi tog det säkra före det osäkra och spärrade av. Lokalen kommer vara avspärrad tills polisen fått provsvaren. Övriga personer som varit i lokalen kommer vi ta till en annan lokal och informera vad som händer härnäst, sade räddningsledare Peter Arnevall under eftermiddagen.

Vid 17-tiden hade postens anställda alla fått lämna lokalen.

Många fler än de som jobbar på posten drabbades av händelsen. 20 000 Uppsalabor blev utan post. 

Flera ställen i landet har som sagt de senaste dagarna fått brev med vitt pulver, såsom regeringskansliet i Stockholm, Kronofogden i Malmö, ett kontor vid Nordstan i Göteborg, ett bostadsbolag i Gällivare, polisen i Umeå och polisen i Helsingborg.

Polisen ser inget samband mellan de kuvert med pulver som upptäckts runt om i landet. Ingen försändelse har hittills visat sig vara farlig.

– Vi har inlett en förundersökning, och vart brevet var adresserat är en detalj som jag inte kan gå in på, säger Lisa Sannervik, polisens presstalesperson.

Polisen kommer nu att undersöka brevet i detalj för att utreda vem som kan ha skickat det

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".